dkv-spojujeme

Polský dopravce SKM zrušil kvůli zpoždění dodávek smlouvu na nové vlaky od Pesy

Elektrická jednotka Pesa Elf II pro SKM. Foto: PesaElektrická jednotka Pesa Elf II pro SKM. Foto: Pesa

Společnost Szybka Kolej Miejska (SKM), která provozuje městské vlaky ve Varšavě a jejím okolí a patří hlavnímu městu se odhodlala

Společnost Szybka Kolej Miejska (SKM), která provozuje městské vlaky ve Varšavě a jejím okolí a patří hlavnímu městu se odhodlala k nečekanému kroku. Zrušila smlouvu na dodávku nových 13 elektrických jednotek Elf2 od polského výrobce Pesa. Důvodem je zpoždění dodávek nových vlaků, kvůli kterému hrozí ztráta evropských dotací.

SKM o svém kroku informovala na svých stránkách. Upozornila, že právě termín dodání byl jedním z hodnotících kritérií, díky kterému Pesa vyhrála soutěž před Newagem.  Podle smlouvy měla mít SKM do konce letošního roku 10 z 13 objednaných vozidel. „V současné době má Pesa zpoždění v dodávce: prvního vozidla 87 dní, druhého 56 dní, třetího vozidla 25 dní,“ uvádí SKM v prohlášení, v kterém dodává, že má nárok na smluvní pokutu v hodnotě 20 % ceny zakázky.

SKM se k vypovězení smlouvy odhodlala poté, co řídící výbor rozdělující evropské dotace do polské dopravy oznámil, že změna termínů může vést k pozastavení financování a vrácení dotace.

Pesa v prohlášení uvedla, že je rozhodnutím SKM překvapena, protože už začínala s testováním první jednotky. Nebude mít podle svých slov ale najít kupce pro objednané vlaky pro SKM.

Hodnota zakázky je 310 milionů zlotých, Pesa smlouvu podepsala loni v květnu. Součástí byla i opce na dalších osm jednotek.

Tagy pesa Pesa Bydgoszcz Pesa Elf II SKM
48 komentářů