Polská Vratislav musí odstavit část autobusů, technické závady jich vyřadily desítku

Autobusy společnosti Michalczewski. Foto: MichalczewskiAutobusy společnosti Michalczewski. Foto: Michalczewski

Soukromý dopravce ve vratislavské MHD nemá dostatek peněz na údržbu.

Soukromá firma Michalczewski, která provozuje vratislavské městské autobusy, musí odstavit část svých strojů. Podle kontroly totiž zanedbávala údržbu. S informací přišel web Gazeta Wyborcza. Podle kontroly Dolnoslezské inspekce pro silniční dopravu šlo například o závady na brzdách, úniky kapalin nebo nefunkční osvětlení.

Inspekce zkontrolovala dohromady 22 strojů, přitom u 10 z nich našla technické závady. Celkově devět jich pak nařídila odstavit. Bylo také zjištěno, že někteří řidiči ignorovali kontrolky, které jim závady hlásily a s autobusy jezdili dál.

Kontrola přitom pro soukromého dopravce dopadla ještě hůře než před týdnem. Tehdy 13. října prošlo kontrolou 23 autobusů. Celkově 6 jich pak muselo být odstaveno pro špatný technický stav. Na situaci tak zareagoval i dopravní podnik města (MPK), který si firmu najímá na provozování autobusových linek.

„Bezpečnost provozu je pro nás nejvyšší prioritou, proto očekávám, že dopravce vyřeší celou situaci a zlepší technický stav svých vozidel,“ uvedl na svém Facebooku předseda představenstva MPK Kryštof Balawejder.

Minulé pondělí také došlo k setkání mezi zástupci MPK a firmy Michalczewski, kde se probíral současný stav autobusů. Poté vyšlo najevo, že soukromá firma má pravděpodobně nedostatek financí na údržbu.

„Chápu obtížnou situaci firmy. Na základě metody, kterou se vypočítává sazba za kilometr přijatá ve smlouvě subdodavatel v současné době poskytuje přepravní službu za sazbu nižší než v roce 2015. Od té doby se však náklady na provoz společnosti a údržbu vozidel výrazně zvýšily,“ napsal po jednání Balawejder. Ten dále ve svém prohlášení uvedl, že sazbu může změnit jen soud, který se celou věcí aktuálně zabývá.

MPK proto nabídl pomoc a své mechaniky na údržbu vozového parku. V budoucnosti by měli na údržbě pracovat obě strany společně. V nadcházejících týdnech totiž soukromého dopravce čekají další kontroly. Společnost Michalczewski provozuje autobusy ve Vratislavi od roku 2015. V současnosti zaměstnává 170 řidičů, k dispozici má 69 autobusů a provozuje 10 linek.

Tagy Michalczewski MPK Wroclav
10 komentářů