Policisté si počíhali na milovníky zatáček v BMW. Za víkend vybrali na pokutách 100 tisíc

Nové cedule na Červenohorském sedle. Foto: ŘSDNové cedule na Červenohorském sedle. Foto: ŘSD

Horskou lokalitu si oblíbili kromě motorkářů i majitelé luxusních aut. Pokutu dostala čtvrtina z kontrolovaných.

Předpisy porušila čtvrtina z více než 400 řidičů, které policisté kontrolovali během víkendu při rozsáhlé akci na Červenohorském sedle. Policisté se zaměřili nejen na motorkáře, kteří hlavní tah mezi Šumperkem a Jeseníkem vyhledávají kvůli četným zatáčkám, ale i na řidiče rychlých osobních aut.

Na bezpečnostní opatření proto pozvali jeseničtí policisté i kolegy ze Speciálního oddělení dohledu Čechy se služebními vozy značky Ferrari a BMW. „Na místě vybrali pokuty téměř za 100 000 korun, závažnější případy předali ke správnímu řízení,“ uvedla v tiskové zprávě policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Dodala, že policisté se zaměřili především na rychlost, technický stav vozidel, ale i způsob jízdy.

Celkem 92 řidičů zaplatilo na místě pokuty ve výši 95 400 korun. V dalších deseti případech byly přestupky tak závažné, že musely být oznámeny příslušnému správnímu orgánu. Pokud se závažnějších přestupků dopustili cizinci, policisté jim uložili kauce v celkové výši 45 000 korun,“ uvedla policejní mluvčí.

Kalhotky na registrační značce

Větší části zjištěných přestupků se dopustili řidiči motocyklů, a to v 72 případech. Nejčastějším prohřeškem byl podle policejní mluvčí špatný technický stav a rychlost.

Motorkáři jsou pro ztížení své identifikace kolikrát schopni udělat cokoliv. Už jsme se setkali s dámskými kalhotkami umístěnými na poznávací značce nebo přelepenými číslicemi. Tento víkend tomu nebylo jinak. Ohnuté držáky, značky zapasované v zadním blatníku, nechyběly ani šrouby v číslech a písmenech,“ doplnila mluvčí.

Rychlostní limit tentokrát podle policie nepokořil motorkář, ale řidič osobního vozu značky Cupra. „V úseku, kde je povolena maximální rychlost 90 kilometrů za hodinu, jel rychlostí 152 kilometrů v hodině. Jakmile si všiml, že byl policisty naměřen, snažil se ujet nejbližší lesní cestou. To mu však nebylo nic platné. Policisté muži zadrželi jeho řidičský průkaz a jeho přestupek oznámili správnímu orgánu, kde mu hrozí pokuta až 25 000 korun a zákaz řízení na šest až 18 měsíců,“ dodala mluvčí.

Na Červenohorském sedle jsou nově tabule s kostlivci

S motorkáři, kteří serpentiny hlavního tahu mezi Šumperkem a Jeseníkem projíždějí velkou rychlostí, bojují policisté i místní samosprávy několik let, připomíná ČTK. Na sedlo se sjíždějí jezdci nejen z Česka, ale i z okolních zemí, především ze soudního Polska. Rychlá jízda v zatáčkách je důvodem i jejich častých nehod, které zde často končí tragicky. Podle policie si však horskou lokalitu v poslední době oblíbili i majitelé luxusních a rychlých aut.

Tagy Červenohorské sedlo měření rychlosti Olomoucký kraj
76 komentářů