Policie zablokovala libereckému dopravnímu podniku část autobusů

Nové autobusy Iveco Urbanway v nátěru DPMLJ. Foto: Jan SůraNové autobusy Iveco Urbanway v nátěru DPMLJ. Foto: Jan Sůra

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) řeší další nepříjemnost  po svém bývalém vedení. Policie mu zablokovala celkem

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) řeší další nepříjemnost  po svém bývalém vedení. Policie mu zablokovala celkem devět autobusů, které pořídil v minulosti s pomocí dotace. Může s nimi zatím jezdit, ale nesmí je například prodávat nebo použít jako zástavu pro úvěr.

„Oznámení nám dorazilo minulý týden, je to pro nás velmi nemilé překvapení,“ řekl předseda představenstva Michal Zděnek. Podle něj už vedení DPMLJ informovalo libereckou radnici o další komplikaci, která nastala v souvislosti s trestním stíhání části bývalého vedení městské firmy.

Zjištěné skutečnosti nasvědčují tomu, že věci jsou výnosem z trestné činnosti v rámci trestního řízení obviněných Jiřího Vařila a Luboše Wejnara,“ uvedla policie v oznámení, v kterém DPMLJ zakazuje, aby městské autobusy převedl na někoho jiného nebo jinak zmařil účel zajištění.

Jde o autobusy Iveco Urbanway, které pořídil DPMLJ před rokem a půl s evropskou dotací. Celkem jich DPMLJ koupil 17, zbývající policie nezajistila.

Policie loni provedla v DPMLJ velký zátah, kdy obvinila například i tehdejšího ředitele Luboše Wejnara. Ten nyní vede v sousedním Jablonci nad Nisou městskou společnost Jablonecká dopravní. Jiří Vařil stál dlouho ve vedení společnosti BusLine, která pro DPMLJ jezdila, oficiálně nyní s BusLine nemá nic společného.

Národní centrála proti organizovanému zločinu loni na jaře obvinila celkem devět osob, má jít například o trestné činy podplácení, přijetí úplatku, legalizace výnosů z trestné činnosti, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů EU a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

 

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ policie Top
6 komentářů