Policie hledá svědky z páteční srážky na hlavním nádraží, ČD o poškozené jednotce zatím nerozhodly

Jednotka 471 CityElefant po střetu s lokomotivou. Foto: Drážní inspekceJednotka 471 CityElefant po střetu s lokomotivou. Foto: Drážní inspekce

Odhadovaná škoda přesáhla 100 milionů korun.

Policie vyšetřuje páteční střet jednotky CityElefant s lokomotivou na pražském hlavním nádraží jako možný trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Škodou největší nehoda letošního roku se obešla bez vážných zranění.

Kvůli vyšetřování policie vyzvala cestující z vlaku Os 9123, kteří po nehodě opustili jednotku CityElefant sami, aby se přihlásili policii jako svědci. „V souvislosti s tímto případem se kriminalisté obracejí na cestující, kteří nevyčkali příjezdu složek IZS a místo události opustili, aby kontaktovali kriminalisty na tel. číslech 974 852 025 či 974 852 033, případně prostřednictvím e-mailové zprávy na adresu patrik.smejkal@pcr.cz a poskytli svědectví k celé události,“ uvedla policie.

Na hlavním nádraží v Praze se čelně srazil CityElefant s lokomotivou, škoda přesahuje 100 milionů korun

K nehodě došlo minulý pátek kolem půl jedenácté dopoledne. Jednotka CityElefant, která jela jako osobní vlak z Prahy do Říčan, se srazila s lokomotivou (posunový díl) Českých drah. Při nehodě byli tři lidé lehce zraněni.

Ke srážce došlo těsně před Vinohradským tunelem. Vzniklou škodou jde o jednu z „nejdražších“ nehod letošního roku. Odhadovaná škoda na jednotce 471 je 100 milionů korun, protože došlo k poškození skříně na dvou vozech jednotky. Dalších 300 000 korun je škoda na infrastruktuře Správy železnic. Pravděpodobnou příčinou nehody je projetí návěsti stůj strojvedoucím CityElefantu. Ve vlaku bylo zhruba třicet cestujících. Náraz byl tak silný, že lokomotivu posunul až do tunelu. Policie u strojvedoucích provedla dechové zkoušky s negativním výsledkem.

České dráhy zatím nerozhodly, co s poškozenou jednotkou. „V případě jednotky 471 poškozené při páteční nehodě budeme znát rozhodnutí o dalším osudu v horizontu několika týdnů. Teprve koncem týdne proběhne komisionální prohlídka jednotky a až na základě prohlídky a jejím vyhodnocení bude rozhodnuto o dalším postupu,“ dodal mluvčí Petr Šťáhlavský.

Tagy České dráhy Policie ČR Praha hlavní nádraží srážka vlaků
57 komentářů