Policie bude ve čtvrtek měřit rychlost na 950 místech po celé zemi

Měření rychlosti, ilustrační foto. Pramen: Policie ČRMěření rychlosti, ilustrační foto. Pramen: Policie ČR

Podle policie není cílem odhalit co nejvíce přestupků.

Posedmé se zítra po celém Česku uskuteční policejní akce Speed Marathon. Na 950 místech po celé zemi budou policisté měřit dodržování nejvyšší povolené rychlosti.

Jde o místa, která vybrala veřejnost sama v hlasování. Nejčastěji podle mluvčí Hany Rubášové lidé hlasovali pro měření rychlosti v Nymburku, Ústí nad Orlicí a Dolní Dobrouči. Do mapy veřejnost vybrala přes sedm tisíc míst. „Akce je zaměřena na dodržování stanovených rychlostních limitů, a to v obci i mimo obec. Policie České republiky na základě dopravně bezpečnostních analýz v daném teritoriu a vlastních vytipovaných rizikových lokalit bude provádět po celý den měření rychlosti,“ uvedla policie v tiskové zprávě.

Speed Marathon je součástí celoevropského měření rychlosti na silnicích. Seznam míst, kde bude policie měřit rychlost, je na webu policie.

Cílem dopravně bezpečnostních akcí je především snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost a plynulost na pozemních komunikacích. „Cílem není odhalit co nejvíce přestupků, ale upozornit na rizika, která s sebou nedodržování rychlosti přináší a má za následek každoročně tisíce dopravních nehod a desítky zmařených lidských životů,“ sdělila Rubášová.

Při loňském Speed Marathonu policisté měřili rychlost na 800 místech a zkontrolovali téměř 6 000 řidičů. Rychlost překročilo 2 322 z nich. Celkem zaznamenali policisté při akci 2 747 přestupků.

Tagy měření rychlosti PČR Policie ČR Speed Marathon
56 komentářů