Poláci zpřísní tresty u alkoholu za volantem, opilcům rovnou zabaví auto

Alkohol tester v brněnské MHD. Pramen: DPMBAlkohol tester v brněnské MHD. Pramen: DPMB

Pokud řidič přistižený při řízení pod vlivem nebude vlastníkem řízeného automobilu, vyplatí státu částku odpovídající aktuální hodnotě daného vozidla.

Polsko výrazně zpřísní tresty za řízení pod vlivem alkoholu. Opilcům s více než 1,5 promile naměřeného alkoholu v krvi bude dopravní policie rovnou moci zabavit automobil. Vůz následně propadne státu. Změny přinesla novela trestního zákona, platit začnou 14. března. Tento týden to připomněl server Novinky.cz.

Cílem je odradit lidi od usednutí za volant po požití alkoholu. Za první polovinu loňského roku bylo takových řidičů zadrženo přes 47 000.

V případě, že opilý řidič způsobí nehodu, přijde o vozidlo i při jednom promile alkoholu v krvi. Pro recidivisty bude k zabavení auta postačovat dokonce pouhého půl promile alkoholu v krvi.

Pokud řidič přistižený při řízení pod vlivem nebude vlastníkem daného automobilu, vyplatí státu částku odpovídající aktuální hodnotě řízeného vozidla. K zabavení vozidla v takových případech nedojde. Placení státu se nepůjde vyhnout ani při nehodách končících kompletním zničením vozu.

U nehod s následkem smrti způsobených opilými či zdrogovanými řidiči budou nyní viníkům hrozit tresty pět až dvacet let vězení. Pokud způsobí nehodu s těžkým ublížením na zdraví, mohou být odsouzeni k odnětí svobody na tři až šestnáct let. Nově také končí tolerance vůči řidičům, kteří z místa nehody ujedou, aby se vyhnuli dechové zkoušce. Hrozit jim budou stejné sankce, jako kdyby byli opilí.

Tagy alkohol v dopravě Polsko
89 komentářů