Poláci začínají s přípravou rychlejší tratě z Katovic do Česka

Jednotka ED 250 pro PKP InterCity. Foto: AlstomJednotka ED 250 pro PKP InterCity. Foto: Alstom

Polská státní společnost Centralny Port Komunikacyjny (CPK), která má na starosti kromě přípravy stavby nového varšavského letiště i některé železniční

Polská státní společnost Centralny Port Komunikacyjny (CPK), která má na starosti kromě přípravy stavby nového varšavského letiště i některé železniční tratě, oznámila získání dotace 7 milionů polských zlotých z evropských fondů na přípravu rychlejšího spojení mezi Polskem a Českem.

Dotace v hodnotě zhruba 42 milionů korun má sloužit k projektování zhruba třicetikilometrového úseku od česko-polské hranice přes Jastrzębie-Zdrój po spojení s tratěmi č. 157 a 159 Chybie-Żory. CPK oznámila podpis dohody v tiskové zprávě a na Facebooku.

Celková hodnota projektu přesahuje 14 milionů zlotých, evropská dotace pokryje polovinu nákladů. Jde o první část plánovaného zrychlení tratě z české hranice až do Varšavy. První třicetikilometrový úsek má stát zhruba 1,3 miliardy zlotých, až do Katovic má trať stát 5,6 miliardy zlotých. Nová trať umožní zapojit téměř stotisícové město Jastrzębie-Zdrój do sítě dálkových tras.

Už loni došlo k dohodě mezi českou a polskou stranou na zrychlení železničního spojení z Ostravy do Varšavy. Doba jízdy z Ostravy do Varšavy se má dostat na dvě hodiny.

https://www.facebook.com/SolidarityAirport/videos/2435536190094888/

Správa železnic loni s CPK uzavřela smlouvu o úzké spolupráci na rozvoji nové přeshraniční železniční infrastruktury mezi ČR a Polskem zahrnuté do transevropské dopravní sítě TEN-T. Rozsah spolupráce zahrnuje koordinaci a harmonizaci přípravných studií a prací na nových přeshraničních železničních tratích Katovice – Ostrava a Vratislav – Praha. Ty se budou navrhovat jako vysokorychlostní.

Mapa nových tras z česko-polské hranice do Katovic a Varšavy. Foto: CPK

Mapa nových tras z česko-polské hranice do Katovic a Varšavy. Foto: CPK

Tagy Centralny Port Komunikacyjny CPK Ostrava - Katovice Polsko
45 komentářů