Poláci už mají více než 5 000 kilometrů rychlostních silnic, otevřeli úsek u Baltu

Nová rychlostní silnice S11 Koszalin-Bobolice. Zdroj: X / GDDKiA SzczecinNová rychlostní silnice S11 Koszalin-Bobolice. Zdroj: X / GDDKiA Szczecin

Nejnověji pomohl statistice 48kilometrový úsek rychlostní silnice S11 na severu Polska.

Díky otevření 48 kilometrů dlouhé trasy polské rychlostní silnice S11 mají naši sousedé hotovo již přes 5 000 kilometrů dálnic a rychlostních silnic. Nejnověji pomohl statistice úsek S11 Koszalin – Bobolice v Západopomořském vojvodství na severu Polska.

Stavba byla rozdělena do tří kratších úseků, na kterých pracovali různí dodavatelé. Účelem nové S11 je odklonit tranzitní dopravu z centra Koszalinu a dalších měst včetně Bobolic. Investice si vyžádala více než 1,7 miliardy zlotých, asi 856 milionů zlotých šlo z prostředků EU. Celá silnice S11 má do roku 2030 propojit hned čtyři vojvodství. Dlouhá bude přes 580 kilometrů.

Mapa S11 Koszalin-Bobolice.
Zdroj: gov.plMapa S11 Koszalin-Bobolice.
Zdroj: gov.pl

Pro srovnání, podle webu českého Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je aktuální celková délka dálniční sítě v tuzemsku 1375 kilometrů. Polsko je však čtyřikrát větší než Česká republika.

„Když vzniklo v roce 2002 Generální ředitelství státních silnic a dálnic (GDDKiA), měli jsme v Polsku jen 520 kilometrů rychlostních silnic a dálnic. V současnosti máme těchto tras téměř desetkrát více. Zároveň neustále realizujeme další investice, aktuálně máme rozestavěných 1 120 kilometrů rychlostních silnic a dálnic po celé zemi. V rámci Vládního programu výstavby státních silnic má být do roku 2030 (s výhledem do roku 2033) vybudována celá síť dálnic a rychlostních silnic o délce cca 8 tisíc kilometrů,“ uvádí na svých stránkách polská vláda.

Mapa polských dálnic hotových, v přípravě, soutěžených a rozestavěných.Zdroj: GDDKiA

Mapa polských dálnic hotových, v přípravě, soutěžených a rozestavěných.
Zdroj: GDDKiA

Oproti tomu české ŘSD na svém webu zmiňuje 29 projektů dálnic v realizaci s celkovou délkou téměř 173 kilometrů, 13 projektů dálnic v soutěži s celkovou délkou 83 kilometrů a 78 projektů dálnic v přípravě s celkovou délkou 548 kilometrů.

Tagy dálnice GDDKiA Polsko Ředitelství silnic a dálnic ŘSD rychlostní silnice S11
124 komentářů