Poláci obnovili po 22 letech provoz na další lokálce

První vlak v Chocianówě po 22 letech. Foto: umwd.dolnyslask.plPrvní vlak v Chocianówě po 22 letech. Foto: umwd.dolnyslask.pl

Polsko pracuje na obnově provozu na dalších tratích.

Poprvé od roku 2000 má město Chocianów v polském Dolnoslezském vojvodství železniční spojení se světem. Tento týden proběhla první jízda po trati mezi stanicí Rokitki s Chocianowem. Tratě převzalo Dolnoslezské vojvodství od PKP, polské obdoby Správy železnic. Vlaky zde nejezdily přes dvacet let.

Jde o krátkou trať odbočující z hlavní tratě z Vratislavi do německé Chotěbuzi. Od změny jízdního řádu bude jezdit na této trati osm párů spojů z Legnice do Chocianówa. V majetku vojvodství je od roku 2018, kdy převzala celkem 20 různých tratí o délce 300 kilometrů. V tomto případě bylo obnoveno dvanáct kilometrů trati.

Špatné dopravní spojení je jedním z největších problémů této země. Otevření této linky je cestou, jak s tímto problémem bojovat,“ řekla předsedkyně Sejmu Elżbieta Witek. „Obnovili jsme spojení do Bielawy, Chocianówa, brzy přibudou i další města. Příští rok budou vlaky jezdit i do měst Swieradów-Zdrój či Karpacz,“ dodal dolnoslezský radní pro dopravu Tymoteusz Myrda.

Došlo současně k revitalizaci tratí mezi stanicí Rokitki a Chojnówem. Celkem stála revitalizace téměř 23 milionů zlotých. Náklady zaplatila částečně evropská dotace, částečně polská vláda z programu Kolej Plus.

Tagy Dolnoslezské vojvodství Koleje Dolnośląskie obnova regionální tratě obnova regionálních tratí Polsko
116 komentářů