Pokuta za radary pro Varnsdorf je pravomocná, město nedalo rozklad

Radary ve Varnsdorfu. Foto: varnsdorf.anobudelip.czRadary ve Varnsdorfu. Foto: varnsdorf.anobudelip.cz

Město Varnsdorf musí zaplatit pokutu 650 tisíc korun za způsob, jakým vybralo firmu na dodávku radarů měřících rychlost řidičů. Město

Město Varnsdorf musí zaplatit pokutu 650 tisíc korun za způsob, jakým vybralo firmu na dodávku radarů měřících rychlost řidičů. Město nepodalo proti rozhodnutí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozklad, rozhodnutí tak nabylo právní moci. Zakázku vyšetřuje i policie, starosta skončil loni v závěru roku ve vazbě.

O nabytí právní moci k pokutě informoval ÚOHS v tiskové zprávě. Úřad původně uložil Varnsdorfu tři pokuty v celkové výši 950 tisíc korun, dvě ale předseda ÚOHS Petr Rafaj zrušil kvůli souběhu přestupků. „V prvním případě zadavatel v důsledku nesprávně stanovené předpokládané hodnoty zadal nadlimitní veřejnou zakázku jako veřejnou zakázku malého rozsahu. V následné veřejné zakázce pak postupoval v jednacím řízení bez uveřejnění, aniž by prokázal splnění podmínek pro jeho použití,“ řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda. V případě obou veřejných zakázek zadavatel uzavřel smlouvu o nájmu měřicích zařízení s dodavatelem Water Solar Technology Ltd.

V současné době Úřad vede ještě další správní řízení, které se týká v pořadí již třetí smlouvy na nájem radarů ve Varnsdorfu.

Zakázku na radary prověřuje i policie. V případu obvinila jednu právnickou osobu a čtyři lidi včetně varnsdorfského starosty Stanislava Horáčka (ANO 2011), který skončil ve vazbě. Radní nakonec smlouvu o pronájmu radarů ukončili.

Water Solar Technology zakázku poprvé získala v roce 2017 a zvítězila i v opakované soutěži. Firma má dostávat 290 korun bez DPH za každý naměřený přestupek. Opozice kvůli tomu vedení radnice kritizovala. Existuje také judikatura Nejvyššího správního soudu, podle níž je nezákonné, pokud má na výsledcích měření radaru zájem třetí subjekt.

Tagy radary Varnsdorf
6 komentářů