Pokuta za pokuty. Varnsdorf dostal tři tresty od ÚOHS za radary ve městě

Radary ve Varnsdorfu. Foto: varnsdorf.anobudelip.czRadary ve Varnsdorfu. Foto: varnsdorf.anobudelip.cz

Město Varnsdorf dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tři pokuty za zadávání zakázky na systém měření rychlosti v

Město Varnsdorf dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tři pokuty za zadávání zakázky na systém měření rychlosti v celkové výši 950 tisíc korun. Dvě pokuty předseda ÚOHS Petr Rafaj vrátil úřadu k novému projednání. Rozkladem, který město podalo proti třetí pokutě, se bude Rafaj teprve zabývat. ČTK to zjistila z internetových stránek úřadu, starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček (ANO 2011) dnes novinářům řekl, že město podalo proti třetí pokutě rozklad.

Vedení Varnsdorfu nejprve zadalo zakázku na nájem a instalaci městského radaru spolu s příslušným softwarem pro správu a zpracování přestupků v září 2017 jako zakázku malého rozsahu britské firmě Water Solar Technology. Za každé zaznamenané překročení rychlosti měl dodavatel dostat 300 korun s tím, že tyto odměny nepřesáhnou milion korun.

Po třech měsících provozu ale radnice dostala fakturu téměř za 60.000 změřených přestupků ve výši 17,9 milionu korun. Podle antimonopolního úřadu tak radnice zakázku nezadala ve správném režimu a úřad jí za to vyměřil pokutu 400.000 korun.

Vedení Varnsdorfu loni na podzim zadalo zakázku znovu, a to v jednacím řízení bez uveřejnění. I v tomto případě ale podle ÚOHS chybovalo, protože zakázka nesplňovala pro tuto formu řízení podmínky. Radnice dostala další pokutu 250.000 korun.

Proti oběma pokutám podalo vedení města rozklad k předsedovi ÚOHS. Rafaj sice rozhodnutí prvního stupně zrušil a vrátil svým úředníkům oba případy k opětovnému projednání, nebylo to ale kvůli špatnému vyhodnocení případů. „Důvodem zrušení rozhodnutí bylo to, že šlo o souběh přestupků a úřad je tak měl řešit v rámci jednoho přestupkového řízení. Po věcné stránce byla rozhodnutí správná, pouze procesní postup byl chybný,“ uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Město Varnsdorf zakázku na měření rychlosti vypsalo i potřetí. V podmínkách výběrového řízení ale uvedlo nepřiměřené požadavky na kvalifikaci uchazečů. „Za toto pochybení dostalo město pokutu 300 000 korun,“ uvedl Švanda. Lhůta pro podání rozkladu končí tento týden.

Starosta Varnsdorfu Horáček dnes novinářům řekl, že město již rozklad podalo a případem se tak bude zabývat předseda ÚOHS. „Podáváme rozklad, takže si myslím, že to se také vrátí na ten začátek,“ uvedl. „Počet pokut klesl o 90 procent. My jsme teď pod 2000 přestupky za měsíc,“ řekl Horáček.

Podle něj byla soutěž připravena řádným způsobem, ale kvůli zachování radarů uvažuje město o vypsání nové. „Zatím radary provozujeme, teď řešíme otázku, jestli to přesoutěžit jiným způsobem, protože je máme v nájmu,“ reagoval starosta. Údajně si radary pochvalují i místní, kterým vadilo, že nemohou přecházet děti silnici. „Dřív tam byl přechod,“ řekl starosta. Ředitelství silnic a dálnic ale přechod zrušilo, uvedl. Dodal, že město právě z tohoto důvodu zavedlo radary.

ČTK

Tagy Varnsdorf
10 komentářů