Pokuta za blokování vozidel MHD se ve Vídni zvýší na více než dvojnásobek

Zablokovaná tramvaj ve Vídni. Foto: Wiener LinienZablokovaná tramvaj ve Vídni. Foto: Wiener Linien

Podobné problémy řeší i česká města, především Praha. Sankce se proto od ledna zvýší i v České republice.

Vídeňským radním došla trpělivost s neukázněnými řidiči, kteří nesprávně nebo lajdácky zaparkovaným autem blokují provoz tramvají či městských autobusů. Po dosavadní osvětové kampani a snaze odstranit riziková místa stavebně, přichází na řadu i zvýšení sankcí.

Od 15. září se pokuta za tento přestupek zvýší na 365 eur (cca 8 800 Kč), když dosud byla 128 eur. „Nelegálně zaparkované auto zdržuje v tramvaji více než 200 lidí. To musí skončit. Proto se pokuta zvyšuje,“ oznámilo město Vídeň na sociální síti X. Nová sankce odpovídá hodnotě roční síťové jízdenky na vídeňskou MHD.

Podle údajů dopravního podniku Wiener Linien došlo loni v rakouské metropoli k zablokování MHD nesprávně stojícími auty 1 535krát. Jen za letošní pololetí se to stalo tisíckrát.

Podobné problémy řeší i česká města, především Praha. Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích proto počítá se zvýšením sankce až na 10 tisíc korun ve správním řízení. Podle dnešního znění může být udělena pokuta v rozmezí od 1 500 do 2 500 korun. Novela má platit od ledna.

Tagy blokování tramvají auty Vídeň Wiener Linien
122 komentářů