Pokrok v boji o D52. Děti Země a Voda z Tetčic neuspěly se žalobou na dálnici Brno – Vídeň

Stavba silnice. Ilustrační foto: ministerstvo dopravyStavba silnice. Ilustrační foto: ministerstvo dopravy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je o krok blíže stavbě dálnice D52 z Perné na česko-rakouskou státní hranici. Nejvyšší správní

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je o krok blíže stavbě dálnice D52 z Perné na česko-rakouskou státní hranici. Nejvyšší správní soud v Brně zamítl žalobu spolků Děti Země a Voda z Tetčic, které požadovaly zrušení výjimky vydané Ministerstvem životního prostředí pro stavbu D52.

ŘSD o vítězství u soudu informovala na svém facebookovém profilu, zástupce Dětí Země Miroslav Patrik verdikt soudu potvrdil. Výjimka umožňuje stavbu dálnice v chráněném přírodním území v úseku od Perné po státní hranici.

Děti Země jsou zamítnutím kasační stížnosti překvapené, neboť Nejvyšší správní soud o ní rozhodl během dvou měsíců, takže nejsme přesvědčeni o tom, že naše námitky proti absenci konkrétních dokladů o veřejném zájmu pro výstavbu dálničního obchvatu Mikulova a jeho převaze byly pečlivě posouzeny,“ komentoval rozsudek předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Dětem Země se nelíbilo povolení výjimky k zásahu do biotopů 40 vzácných druhů organismů v trase dálnice D52 kolem Mikulova délky téměř 4 km. Dálnice získala v září 2018 územní rozhodnutí, nicméně Děti Země a další spolky se proti němu odvolaly, takže jeho zákonnost od té doby přezkoumává krajských úřad v Brně.

ŘSD má zatím na svých stránkách v informačním letáku stavby uvedeno, že chce začít stavět příští rok. 3,9 kilometrů dlouhý dálniční úsek je v podstatě obchvatem Mikulova, ŘSD odhaduje náklady na 1,9 miliardy korun.

Na jízdu po dálnici z Brna do Vídně si ale musí lidé i tak počkat. Proti dálnici D52 v úseku Pohořelice – Ivaň probíhá ještě soudní spor na Krajském soudě v Brně, neboť spolek Voda z Tetčic letos podal druhou žalobu proti povolení výjimky ze zákona k zásahu do biotopů 29 vzácných druhů organismů. Krajský soud první žalobu spolku letos v únoru uznal, nicméně spolek proti novému rozhodnutí MŽP podal druhou žalobu.

Mapa trasy D52 mezi Pernou a státní hranicí. Foto: ŘSD

Mapa trasy D52 mezi Pernou a státní hranicí. Foto: ŘSD

Tagy D52 Děti Země Ředitelství silnic a dálnic Voda z Tetčic
44 komentářů