Pohonné hmoty zlevňují, benzín je po půl roce pod 35 korunami

Čerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONOČerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONO

Ceny mají v příštích dnech dál klesat.

Ceny pohonných hmot v Česku v posledních dnech zrychlily svůj pokles. Průměrné ceny benzínu zlevnily za týden o 47 haléřů na litr, nafta o 57 haléřů. U prvních čerpacích stanic cena spadla pod 35 korun.

Pokles cen ukazují data společnosti CCS, z údajů současně vyplývá současně i čím dál větší rozdíl mezi nejlevnějšími pumpami a průměrem ostatních.

Natural 95 zlevnil za týden o 47 haléřů na průměrných 37,48 Kč/l. Litr nafty se prodává v průměru za 37,63 Kč/l, což je o 57 haléřů méně než minulou středu.

Tank ONO včera zlevnila litr benzínu na 34,90 Kč, naposledy byl pod 35 Kč na počátku června. Podle analytiků bude pokles cen pokračovat i v nejbližších dnech, v delším časovém horizontu je však situace nejistá.

Za pokračujícím pádem cen pohonných hmot stojí podle analytika Purple Trading Petra Lajska zejména propad cen ropy brent, jejíž ceny jsou už přes měsíc pod tlakem kvůli rekordní produkci USA a také vyprchání obav z konfliktu na Blízkém východě. „Pád cen ropy se postupně promítá do vývoje na burze v Rotterdamu. Pozitivní je také vývoj české koruny, která nabrala druhý dech a navzdory očekávání posílila,“ popsal Lajsek.

Zlevňování paliv bude pokračovat

Zlevňování paliv by navíc podle analytiků mělo pokračovat i v následujících dnech. „V příštích sedmi dnech bude zlevňování pohonných hmot pokračovat, a to v rozsahu kolem 30 haléřů na litr v případě benzínu a 40 haléřů v případě nafty,“ tvrdí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda, podle něhož se v cenách u čerpacích stanic ještě projeví zlevnění ropy z uplynulých týdnů a také pokles cen velkoobchodně prodávaných paliv na komoditní burze v Rotterdamu.

Podle analytika XTB Jiřího Tylečka se však potenciál dalšího výraznějšího poklesu pomalu uzavírá. Upozornil, že o dalším vývoji rozhodne zasedání OPEC, který bude dnes jednat o případném omezení těžby, což by mohlo opět obrátit vývoj cen nahoru. Dalším důležitým faktorem pak podle Tylečka bude jednání o prodloužení výjimky na dovoz ropných produktů z Ruska do Česka. „Její neprodloužení by znamenalo riziko růstu ceny pohonných hmot až o několik korun za litr. Primárním problémem by byla absence importu nafty ze slovenského Slovnaftu,“ uvedl Tyleček.

Paliva v ČR zlevňují od začátku října, předtím zhruba čtyři měsíce zdražovala. V meziročním srovnání je benzin zhruba o dvě koruny levnější, nafta byla loni na konci listopadu o více než tři koruny dražší než nyní.

s využitím ČTK

Tagy ceny PHM
50 komentářů