Pohonné hmoty začaly rychle zdražovat. Nejen kvůli nižší slevě na spotřební dani

Čerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONOČerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONO

Benzin podražil během čtyř dnů o dvě koruny za litr.

Po několika cenově stabilních měsících začaly tento týden pohonné hmoty v Česku rychle zdražovat. Důvodem jsou rostoucí ceny na burze a v případě nafty také snížení slevy na spotřební daň z nafty.

Rychlé zdražení dobře ukazuje vývoj u sítě nejlevnějších čerpacích stanic v Česku Tank ONO. Zatímco za červenec se ceny pohonných hmot měnily jen dvakrát, za poslední týden třikrát. Ještě v pondělí stál litr benzinu Natural 95 35,90 Kč, nyní stojí 37,50 Kč. Nafta zdražila po snížení slevy spotřební daně nejprve o dvě koruny za litr, dnes v podvečer o další korunu. Zatímco v pondělí stála ještě 31,50 Kč za litr, nyní je za 34,90 Kč.

Podle Borise Tomčiaka ze společnosti Finlord stoupla v posledních dnech cena ropy i velkoobchodní marže. „Spotřeba produktů je vysoká nejenom v Asii, ale i v USA či Evropě. V nejbližších dvou týdnech proto čekáme další zvýšení cen benzínu o 1,5 Kč na litr. U nafty očekáváme zdražení až o 3 Kč na litr, jelikož bude stále působit i zvýšení spotřební daně,“ uvedl Tomčiak.

Evropské velkoobchodní marže podle něj rostou především v případě nafty. Rafinérie a dovoz nestačí pokrývat zvýšenou poptávku. Ceny ropy rostou kvůli snižování produkce ropným kartelem OPEC. Globální spotřeba ropy roste na nová maxima, což v kombinaci s omezováním produkce znamená další pokles zásob.

Tagy ceny PHM ceny pohonných hmot
146 komentářů