Podzimní gastronomie na kolejích aneb jak chutná kuře na paprice u ČD a Cibule u RegioJetu a Leo Expressu

Jídelní vůz. Pramen: České dráhyJídelní vůz. Pramen: České dráhy

Mrkvový krém byl donesen krásně horký a provoněl celou první třídu.

78 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jméno

A pak mají ČD hladovlaky jako R18. 🤷‍♂️

J.K.

Není to krásný co konkurence zařídí, že se dopravci přetahují o cestujícího jídlem?

Já jel teď hodněkrát vlakem po Irsku a po UK, i třeba dálkovkou Londýn – Manchester, a gastro=0, konkurence=0, a lístek asi za 2000…

Bjorn

Se službami JLV jsem velmi spokojen. Prezentace české gastronomie na kolejích je na dobré úrovni. Myslím, že můžeme být docela rádi za takovéto služby. Na západ od nás jedna železniční společnost za druhou racionalizuje a klasické jídelní vozy mizí ve prospěch minibarů, minibister apod s klasickou bagetovou a burgrovou nabídkou (kupodivu třeba SBB, DB aj.). Klasické jídeláky má ještě pořád na určité úrovni také OEBB, MÁV-Start a dále na východ trochu horší PKP, CFR a naopak velmi dobré TCDD. Na severu má řazené jídelní vozy také VR, SJ (hlavně SJNattag), Vy No, Go Ahead, Snalltaget a Caledonian Sleeper. Nabídka docela… Číst vice »

soumar

Připojuju se s pochvalou ČD resp. JLV, konstantní kvalita a podzimní menu je lahodné. Vypadá to možná vtipně, ale jídlo na porcelánu je pro mě důvod k preferenci ČD. 🙂 Málokdy jsem zažil úplně naplněný jídelní vůz, v nejhorším si k někomu přisednu, kdo vypadá, že jen popíjí (zatím nikdy nebylo předmětem konfliktu). Ale je fakt, že většinou jezdím jedničkou a když není místo, vezmu si to s sebou… Co ale u ČD nechápu, je kafe (u vlaků, kde je minibar). Někdy je z minibaru dobré kafe (objednávám vždy „malé“ espresso), někdy přijde paní s mini_minibarem a nabízí kafe za… Číst vice »

MaT

Já sice kávu nepiji, ale co jsem tak při svých cestách vlaky ČD vypozoroval – někdy jede minibar s tím, že čaj je za 10 Kč (asi obvykle v rychlících) a někdy s tím, že čaj je snad za 50 Kč a v kelímku Starbucks (obvykle na EC). V tom čaji zase takový rozdíl kromě ceny nevidím, ale možná u kávy bude větší?

Mám ještě pocit, že jedno si provozují ČD nějak samy a druhé JLV a. s. I snad podle toho, co bylo na účtenkách…

Daniel Pawlik

Rád bych někdy tuto službu vyzkoušel. Vždy když jedu vlakem ČD je bohužel jidelní vagón mimořádně vyřazen. Naposledy 3.12. v sobotu dopoledne ve vlaku Slovenská strela. Informaci o vyřazení dostanete vždy až ve vlaku. České dráhy nabízí vlastně službu, kterou nikdy neposkytnou… omluva nikdy žádná…

Robert Pražák

Potíž je, že ČD (JLV) mají těch hospod málo a když ji vozák „polepí“, dávají se přednostně na relaci Praha-Dresden-Berlin. A pak prostě chybí jinde

Y.K.

No, a i tam občas chybí. Což je tristní výsledek.

Robert Pražák

Prostě je těch vozů málo a nové nejsou a zdá se, že ani v dohledné době nebudou. Blbý, no.

Jirka

Pane Petrovsky, a delate vlastne jeste neco pro Regiojet, nebo uz ta spoluprace s nim uplne skoncila? To myslim pouze zvidave, pamatuju si Vas z tama. 🙂

Kamil Emanuel Gott

A jak chutná kafe u Leo express? Stále s vůní fekálií z metr vzdáleného WC?

Robert Pražák

No,teda 😄

Jenda

Jídeláky u ČD jsou bezkonkurenční, když všechno funguje, jak má. Bohužel letos bylo častým nešvarem to, že nebyl jídelák vůbec zařazen a člověk se o tom nedozvěděl, dokud nenastoupil hladový do vlaku. Můžete namítnout, že si má člověk pro jistotu brát něco s sebou, no ale takový jídelák je potom k ničemu, když bych měl stejně tahat jídlo po kapsách. U Regiojetu se mi naopak nikdy nestalo, že by nebylo co jíst (max dojde nějaký konkrétní artikl).

Johny

Regiojet měl obzvlášť v druhé polovině léta velké problémy s nedostatkem základních věcí, např sklenice na sekty, poté klidně i sekty. Jednou jsme nastoupil v PCE směrem na Prahu, s tím že se najím přišel stevard co si dám po tom co jsem vyjmenoval asi 6 věcí z palubního menu přišla má otázka a co máte? No asi nic u dosti věcí jsme už v mínusu tak 2 druhy kávy. V tu chvíli jsem mu chtěl začít nadávat proč se mě teda ptá co si dám. A ani nevím kdy za poslední půl rok měli horkou čokoládu, pochybuju že zrovna… Číst vice »

Bertik

Máš jít normálně do hospody a neotravovat ve vlaku

PetrH

připomnělo mi to díl Jistě pane ministře, kde mají schůzku na ambasádě v islámském světě a zjistí, že budou několik hodin bez frťana.

Samo

Naposledy keď som išiel s RJ tak nemali polievky, lebo síce boli naskladnené, ale podľa vyjadrenia stewardky im niekto počas obratu v Budapešti ukradol všetky lyžičky 😀

ABC

a hnědý podšálky

Tomáš

To mohu potvrdit, ta jejich absence je častá.

Juraj

Amen.
Když si člověk musí brát pro jistotu svačinu s sebou, pak to jaksi popírá přínos jídelního vozu. Další problém pak je nepředvídatelná zaplněnost – nikdo nikdy nezaručí, že v jídeláku (natož bistru) bude opravdu místo, takže pokud zrovna nejedete v jedničce, bude to často na stojáka nebo do krabičky.

Samo

A na jedničku JLV radi kašlú ak majú v hospode plno, takže na to sa spoľahnúť nedá tiež. ČD očividne netrápi že zákazníci čo platia najviac sú zo strany ich zmluvného partnera často ignorovaní…

Jiří 24

Tak ono se dá lehce objasnit, proč nebyl zařazen. Pokud šlo o spoje, kde měl být WRmz 815, tak tam je to kvůli zpoždění oprav a pokud jde o nějakou Cracovii atd. kde mají jezdit ARmpee 832, tak je to kvůli jejich modernizaci. A dozvědět se o tom, že jídelák nebo bistro nepojede můžete asi jen na této stránce https://m.jidelnivozy.cz/

Tom

Jídlo v Pendolinu Pecka 👌 V rychlíku jen bistro se sušenkama, poměr cena a obsluha Regio je jako hospoda na kolečkách ✌️
Leo Express obsluha nebrat.

HonzaH

Ja se stejne vzdycky nejvic tesim na noveho Chrousta v JLV 🙂 Konecne mame na kolejich nejake pitelne pivo.

Lojza

Nejvic me sere, ze od noveho GVD budou nasazeny InterJety misto Pendolina. Co tam budeme celou cestu zrat? V dnesni dobe je bistro/jidelni vuz samozrejmost. To zase vymyslela nejaka chytra hlava. Toto ma starosti Jirik Jesetuj, tak honem Jiriku do vlaku a chci te videt bez jidla na Praha – Ostrava..

Lojza

Myslim tim, ze to spada pod jeho obor, za ktery nese zodpovednost.

Erik85

Jde o jeden oběh. Ono se ETCS špatně montuje, když jede po kolejích milý Lojzo.

Bertik

Vemte si sebou svačinu,chleba s máslem.a vůbec zvládnete takovou cestu bez obědu?

Platamon

Není náhodou problém, že v IJ je obrovský infooddíl, kde se rozvaluje četa, místo, aby zde byl bistro prodej. Místo na ohřev i na točené pivo tam je…

Martin.K

Ač nesouhlasím s tónem Vašeho příspěvku, jedna věc je na něm pravdivá. A to, že tu máme jednu linku Ex 1 ČD Praha – Ostrava, se zcela rozdílnou gastronomickou nabídkou. Některé vlaky mají bistro, některé jídelní vůz, některé ČD minibar, a někdy nejede nic. To je opravdu špatně. InterJety v současné podobě, tj. s velmi velmi omezenou nabídkou občerstvení (minimální skladovací prostory, žádná lednice, natož například kávovar nebo mikrovlnka) se hodí opravdu tak na tu trasu do Chebu, ale aby na lince do Ostravy byl jen tento minibar, kdy bageta nebo Fornetti dojde často už třeba v Kolíně a pak… Číst vice »

Petr

Tak ono ne ze by k interjetu nesla pripojit hospoda…

Jiří 24

A kam by jste ji připojil? Na konec 2. třídy? Nebo snad na konec 1. třídy? V obou případech by Vám cestující 1. třídy poděkovali. A navíc, kde takový vůz a také posádku sehnat? Vůz s posádkou nestojí jen tak odstavený v pohotovosti, aby ihned mohl vyrazit.

Avlaky

Posádka snad jezdila i na Pendolinu ne? Vůz je trochu těžší sehnat

A to kde ho připojit, když ho dam za dvojku tak je to pro 1. Třídu asi lepší než by nebyl vubec ne?

Navíc ČD samo řeklo ze je možnost připojit jídelní vůz…

Dizgrafyq

To že mrkvový krém provoněl celou první třídu se bere jako něco pozitivního? Nevím jak ostatní, ale když cestuju ve vlaku, tak nejsem zvědavej na vůně z jídel spolucestujících. Od toho jsou jídeláky, prosím ty mají vonět jídlem, ale v jedničce chci cítit maximálně klimatizaci a kožená sedadla😉

Luboš Beneš

No už jsem v 1 railjetu cítil zapařenou kůži ze sedaček, nos je však milosrdný a otupí, ale smrad je to hrozný. Jinak jídlo plast fakt degraduje. Ve vlaku obvykle jím a ČD jsou v tomhle fakt dobrý.

Vojtech

Jsem byl v jidelnaku včera. Klasika. Rizek z panvicky bez problému. Preferuji Top jídlo= teleci s cockovym salátem. Pamatuji, když jsme se Sapikem tento napad předávali, protože to i po ohřevu v mikrovlnné, konvektaku či jakkoliv jinak vypadá a chutná špičkové. Vedle nej je ta svíčková třetí liga ( proste na Pohlreichovi nemá ) a i ta je z těch dobrých. A jídlo od Filipa je stejně dobre, to jsem náhodou potkal v REgJ v noci a byl jsem příjemné překvapený

Roman Svacina

Možná by se hodilo ještě recenzí od zbylých poskytovatelů, které v ČR najdeme. Trošku gastronomické exotiky na našich kolejích jako Rakouský DoN, polský Wars, nebo tu hrůzu z Maďarska. Třeba týden zpět v DoNu došly brambory a tak jsem dostal Vídeňský řízek se !dvěma! malými bramborami a místo zbytku porce jsem dostal kaiserku

Luboš Beneš

V létě jsem jel z Benátek do Vídně a jídelák rj zcela v pohodě-brokolicový krém, řízek, trhanec, ryzlink

JVjr

My jsme si dneska v Hungarii na sváteční nabídce pochutnali.

Maxxx

V časopisu ČD jsou uvedeny i ceny, třeba kuře na paprice 199 Kč. Ovšem s dovětkem, že pouze v Happy hour. Tomu mám rozumět jak? Happy hour je odkdy do kdy??

Jan Sůra

Na celém území ČR.

Maxxx

Děkuji, určitě rád vyzkouším

Scifoun

A az po Viden.

Erik85

Nejen ČR, ale i na území SK, PL, HU a AT (zde jen po Vídeň).

Twix

Určitě i v Polsku? Kdysi jsem jel tím odpoledním EC Praha – Varšava, když tam ještě jídelák jezdil, a omylem jsem do něj zašel až těsně za Chałupkama. Happy hour už neplatila, a tak jsem nakonec měl nějakou malou bagetu za dvě stovky. Seděl jsem tam sám.

Martin.K

Bývávalo 🙂 Dnes jsou Happy Hours v celé trase jak na Slovensko, tak do Polska nebo Maďarska. A malá bageta za 200 to opravdu být nemohla ani v této době, to nestojí ani dnes v Německu. Sendvič stojí v těch drahých cenách 119 Kč a bagety JLV nikdy v posledních 5-10 letech nemělo.

Jiří 24

Happy hours jsou uvedeny v menu hned na druhé straně (první při otevření) dole.

Pardubák

Chybí mi tam jako u správné recenze, taky cena jídla. Předpokládám, že ČD a jídelní vůz je nejdražší. Jinak jsem tam dříve chodil na palačinky, taky je ohřívali v mikrovlnce. No vyzkouším asi vlak s jídelákem až příští rok, až budou znovu z Třebové jezdit na Bratislavu. Jinak vagóny byla dost bída za tu cenu co to stálo tenkrát, dnes cena bude ještě větší a celkově Regiojet má na mezistátní vlaky lepší poměr cena/výkon.

Vlaky

Cena cena ale pořád jlv to servíruje na talířky a ne do nějakého plastu

Pardubák

Tak Regiojet taky někde dává občerstvení na talířkách tedy část, jako dortíky plněné crosanty atd. Spíše se mi nelíbí toho odpadu z malých lahviček. A víčka na kelímky, když ho chci bez něho, tak to prý nesmí dát, kvůli bezpečnosti, ani u studených nápojů, u horkých to ještě chápu. Jinak já už si radši na kratší trase nedávám občerstvení, nestíhají většinou doručit pokud je trasa hodinu. Minule mi stornovali objednávku, protože jsem zas moc rychle objednal v jejich slavném on-line systému u Regiojetu, nevšiml jsem si, že jedu Astrou. Jednou jsem jel taky Low-costem u RJ, protože jinde nebylo místo,… Číst vice »

Laborec425

Navíc ta cena je nižší než v mnoha kamenných restauracích po tom zdražení (navíc JLV zdražilo až od tohoto nového jídeláku, takže do listopadu „jeli“ za staré ceny.

Joe

Kolega si u žlutého pravidelně dává sushi a chválí ho. Já u nich jednou zkoušel plněné knedlíky se zelím a byly opravdu dobré.

mat

Regiojet nemá žiadne reštauračné ci podobne vozy,takže všetko čo ide von z teplých jedál, je maximálne ohrievane v mikrovlnke a podobne je to u Leo

Georg

…zatimco v cd vam to jako v bistrovoze vari kuchar, jo?

Radim Škopec

Třeba takový řízek ano, ten se přeci i v bistru smaží na místě. A mám pocit, že v bistrech jsou konvektomaty a ne jen miktovlnky, nebo je to jinak?

X 1

Jsou Bistro vozy a vozy Restaurant. Prosím nezaměňovat.
V EC Berliner vepřový řízek udělá kuchař/ka na plotně.
V Pendolinu nebo Railjetu personál ohřeje hluboce zamrazená jídla v konvektomatu.

Erik85

Hotovky nejsou zmrazené. Jsem jen chlazené.

mat

snáď jedlo chuti lepšie keď je priamo varené a horúce ako ohrievané

***** Petr

Tak určitě. Každý normální miluje gastroporno ve vlaku. I ten knedlík tam ten kuchař vaří, brambory loupe a vývar táhne přes noc. A hlavně. Kolik že jich je? Leo a RJ mmj v komerci vždy 😁

ketchup1970

…divil byste se, ale i taková jídla jsou! příprava na místě.

aldik

RJET měl restaurační vozy přece, ale je odstavil kde si do kopřiv. Bůh ví co je s nimi teď…

Anonymní alkoholik

Prodal je a teď jezdí pro ZSSK.

https://www.vagonweb.cz/fotogalerie/SK/TRA_WRmz.php

Pezos

Nebo spíš nejezdí 😛

Petr

Leo to má stejně, jsou to prostě 2 malé kuchyně na celý vlak kde stejně jako u RJ pracují stevardi, kteří nemají na starosti jen se za Prahou projít jídelákem a jedničkou, a poté se celou cestu neukázat. (není to nic proti všem lidem z JLV, hlavně v Pendolinech jím docela často, ovšem znám dosti jedinců kteří by tam opravdu pracovat neměli – nezájem, otrávenost, lenost: 90 minut čekat na jídlo ve vlaku, kde v jídeláku sedím sám (IC 519 Ostravan), pardon ale to je hodně slabé)

gitare3

Koukám stejná zkušenost. Jídlo u JLV výborný, ale personál často naprostá tragédie.

X 1

Záleží zda tuto práci mají jako zaměstnání nebo jako franšízu a tzv. jedou na sebe.

Laborec425

Jo, to je pravda. Jezdím každý týden bistro vozem ČB – Praha a zpět a 90% těch směn v bistro voze jsou v pohodě. Normálně vše funguje od začátku do konce jako v restauraci.
Ale párkrát jsem jel třeba dopoledne v neděli a očividně byli ještě s kocovinou a prostě neobsluhovali. A nebylo to jednou.

Michal

Autor článku by měl trochu upravit titulek, protože u většiny vlaků ČD dostane cestující leda velké kulové.

Znalý

Samozřejmě, že Leo express servíruje toto menu i v osobních vlacích . A RegioJet také poskytuje tento servis ve svých jednotkách 628. :⁠-⁠):⁠-⁠):⁠-⁠)

Michal

Problém je, že ČD neposkytuje tento servis ve většině jednotkách narozdíl od RJ. (Le nemohou posoudit)

JiVe

Pán by rád kaviárové toasty v Regionově?

Michal

Ne. Občerstvení ve vlaku považuji za extra bonus navíc, který na krátkých úsecích nepovažuji za nutný. Naopak, co považuji za nezbytné, je klimatizace, která často chybí i na delších úsecích, takže se jimi v létě vůbec nedá cestovat.

RHh

Vždy když si kuchař dá práci s vykoštěním kuřete na paprice, tak je to jednoznačně palec nahoru, JLV jako vždy perfektní

Jan

Jest sa ma v jidelaku CD. Nevíem si predstavit, ze sedim v kupe a ostatni tam zacnu jest husi.

***** Petr

A než se vrátíš tak jsi bez batožiny 😂

Jan T

Bohužel se mnohdy stává, že člověk chce pojíst v jidelaku, tam je plno a polovina lidí sedí u čaje ( chytří, kteří místa zaberou hned při odjezdu a “ hladovým“ se obědy bali za příplatek do plastu) . Bavil jsem se o tom přímo se zaměstnanci. Štve je to, jen mic neví, co s tím. JLV ani ČD jim v tom moc nepomáhají..

Petrof

ono je otázka jak to vyřešit…

Petr

No, někteří to očividně řeší tím, že když má člověk na jejich žádost otevřený účet, tak bez jakéhokoliv dotázání ho uzavřou, a v průběhu hlavního chodu už Vám přinášejí účet a vyhazují vás, aby se uvolnilo místo pro čajíčkáře/pivaře