Podepsáno: Stavba obchvatu jihomoravského Čebína začne v únoru

Trasa obchvatu Čebína. Foto: SÚS JMKTrasa obchvatu Čebína. Foto: SÚS JMK

Čtyřkilometrová přeložka silnice II/385 se začne stavět v únoru, hotovo má být před koncem příštího roku.

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje podepsala po několikaměsíčním zdržení smlouvu se společností Metrostav Infrastructure (MI) na stavbu obchvatu Čebína. Cena stavby je 434 milionů bez DPH. Čtyřkilometrová přeložka silnice II/385 se začne stavět v únoru, hotovo má být před koncem příštího roku.

Skluz zapříčinilo řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, kde si konkurenční Eurovia stěžovala na údajně nedostatečné reference MI. Úřad v první i druhé instanci stížnost zamítl a na konci roku správnost výběru zhotovitele potvrdil.

Čebín se tak stal precedentem i pro mnohem větší stavby, jejichž investorem je Ředitelství silnic a dálnic. To už po prvním čebínském verdiktu začalo postupně podepisovat smlouvy s MI. Ve sporech šlo především o to, zda Metrostav Infrastructure může používat reference z bývalé Divize 4 Metrostavu.

Důvodem stavby obchvatu Čebína je nevyhovující technický stav vozovky a především vysoká intenzita dopravy v obci. Nová silnice má odklonit tranzitní dopravu mimo zastavěné území. „V rámci stavby dojde k přeložce silnice II/385, vybuduje se nová okružní křižovatka a čtyři mosty, přičemž ve dvou případech to bude přes Čebínský a Sentický potok,“ sdělil ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Nová silnice povede jihozápadně od obce Čebín v délce asi 4,1 kilometru, vedena bude převážně po zemědělských pozemcích. V budoucnu by měl na tuto stavbu navázat severní obchvat Hradčan.

Mapa obchvatu Čebína. Foto: SÚS JMK

Mapa obchvatu Čebína. Foto: SÚS JMK

Tagy Jihomoravský kraj Metrostav Infrastructure obchvat Čebína
13 komentářů