Podepsáno: Stavba nového čtyřpruhu u Budějovic má začít na přelomu srpna a září

Kontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechTollKontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechToll

Od Budějovic k Češnovicím (cca 6,5 km) bude zbudován směrově rozdělený čtyřpruh v nové stopě.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podepsalo smlouvu na velkou modernizaci silnice I/20 u Českých Budějovic. Kontrakt, který se aktuálně objevil ve veřejném registru, získalo sdružení firem MI Roads, Doprastav a M-Silnice. Cena činí 1,257 miliardy korun, což je zhruba 70 procent ceny předpokládané.

Vítězné firmy spojuje mimo jiné skutečnost, že už mají na jihu Čech kapacity. Podílejí se na nedaleké stavbě dálnice D3, která letos skončí. Společnost M-Silnice je členem sdružení, které staví úsek D3 Úsilné – Hodějovice, Doprastav buduje navazující úsek Hodějovice – Třebonín a za souseda má na úseku Třebonín – Kaplice nádraží firmu Metrostav Infrastructure. Ta je matkou MI Roads.

I/20 Pištín - České Budějovice. Pramen: ŘSD

I/20 Pištín – České Budějovice. Pramen: ŘSD

Přes osm kilometrů dlouhá stavba I/20 mezi Pištínem a Budějovicemi má vypuknout podle aktuálního informačního letáku ŘSD na přelomu srpna a září. Lze ji rozdělit na dvě části. Od Budějovic k Češnovicím (cca 6,5 km) bude zbudován směrově rozdělený čtyřpruh v nové stopě, který naváže na stejné uspořádání na výjezdu z krajského města. Zbylé dva kilometry bude směrově nerozdělený třípruh.

Nová přeložka má ulevit řidičům a především obyvatelům obcí Dasný a Češnovice, kterými dnes projíždí zhruba 20 000 vozidel denně. Nový úsek bude sloužit i jako obchvat obou obcí, kde se už několikrát konaly demonstrace za odvedení aut mimo zástavbu.

Stavba je k zahájení připravena už přes rok, tendr byl ale původně odložen kvůli nedostatku peněz. Ty se posléze našly.

Tagy I/20 I/20 Pištín - České Vrbné ŘSD
2 komentáře