Podepsáno: První dálniční odpočívku v jižních Čechách postaví Strabag za 432 milionů

Odpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSD

Na 70 kilometrech dálnice D3, které jsou aktuálně v provozu, bude odpočívka Chotýčany druhou.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po dlouhých měsících udělalo tečku za tendrem na první dálniční odpočívku v Jihočeském kraji, když podepsalo smlouvu se zhotovitelem. Tím je Strabag, který šel to tendru s cenou 432,2 milionu korun bez DPH. Ačkoliv výrazně překročil předpoklady investora (345 mil.), byl ze čtyř účastníků tendru nejlevnější. Soutěž na oboustrannou odpočívku Chotýčany severně od Českých Budějovic byla vypsána formou Design & Build. Dalšími zájemci byly Eurovia, Metrostav Infrastructure a Doprastav.

Tendr přitom nabral zpoždění. Jako základní termín pro podání nabídek byl stanoven 23. březen, kvůli dodatečným dotazům uchazečů byl termín opakovaně prodloužen a nakonec vypršel až 29. června. Jako nejvýhodnější byla nabídka Strabagu vyhodnocena už koncem srpna, smlouva ale byla podle registru smluv podepsána až nyní. Odpočívka má být hotová příští rok, nejspíš ale dojde k oddálení termínu.

Mimo jiné nabídne sto míst pro osobní auta a 80 míst pro kamiony (celkem na obou stranách). Součástí stavby má být zelený val, který parkoviště oddělí od okolí. ŘSD ve spolupráci s Českou astronomickou společností bude dbát rovněž na co největší omezení světelného smogu.

Budoucí odpočívka Chotýčany. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Pramen: ŘSDOdpočívka Chotýčany na D3, vizualizace. Stejně má vypadat i odpočívka Všehrdy. Pramen: ŘSD

Už od dubna ŘSD také ví, kdo bude motoristům na odpočívce zajišťovat palivo. Obě strany dálnice u Chotýčan obsadí s čerpací stanicí společnost MOL Česká republika, která v soutěži nabídla nejvýhodnější cenu. Stavba pumpy není součástí smlouvy se Strabagem, ten pouze připraví plochu a přípojky.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3 od hranic Středočeského a Jihočeského kraje k severnímu okraji Českých Budějovic. Jediná odpočívka s benzinovou pumpou a občerstvením leží u Mezna už na území Středočeského kraje. Chotýčan tak budou vůbec první a na dlouho zřejmě jedinou jihočeskou dálniční odpočívkou.

Dvacet kilometrů D3 jako obchvat Českých Budějovic je aktuálně ve výstavbě, chystá se pokračování k rakouským hranicím. Celkem má dálnice měřit 170 kilometrů, její dostavba ve středních Čechách je ale v nedohlednu.

Tagy D3 odpočívka Chotýčany ŘSD Strabag
20 komentářů