Podcast: Strojvedoucí parní trakce David Morc zachraňuje s kolegy lokomotivu Albatros

Parní lokomotiva Albatros 498.112. Pramen: ČDParní lokomotiva Albatros 498.112. Pramen: ČD

"Vždycky jsem záviděl dříve narozeným strojvedoucím, že měli možnost v parním provozu jezdit," říká David Morc.

Za svůj život věnoval železniční nostalgii tisíce hodin práce, teď dává dohromady s kolegy v České Lípě legendární parní lokomotivu Albatros (498.112). David Morc je jedním z těch, kteří mají srdce odjakživa na dráze. Začínal jako strojvedoucí, dnes je personálním strojmistrem v děčínském depu Českých drah a výjimečně ho můžete potkat i na mašině jako fíru rychlíku. Jeho velkou láskou je železniční nostalgie a už od prvních okamžiků, kdy přišel do kontaktu s dráhou, si přál složit zkoušky na parní trakci.

David Morc. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

David Morc. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

„Vždycky jsem záviděl dříve narozeným strojvedoucím, že měli možnost v parním provozu jezdit,“ říká David Morc v novém dílu podcastu, který vám právě teď přinášíme. Od roku 1986 chodil při škole pomáhat strojvedoucím v děčínském depu připravovat parní lokomotivy na nostalgické jízdy a svého času kvůli tomu míval ve škole i pěknou řádku neomluvených hodin. Než mu na to přišla maminka, tehdy učitelka. V září 1995 se sen splnil a Morc poprvé vedl sám parní lokomotivu jako strojvedoucí. Dodnes vzpomíná, jak mu při rozjezdu běhal mráz po zádech.

Dnes s partou dalších dvaceti kolegů a nadšenců pracuje v České Lípě na záchraně jedničkového Albatrose z roku 1955, jehož osud byl velmi pohnutý, ale když bude dost sil a podaří se získat dostatek peněz, bude opět dělat čest jménu špičkových lokomotiv československého průmyslu.

V jakém je Albatros stavu? Jak se ho podařilo přesunout z depa v Lounech do České Lípy a kolik toho na torzu Albatrose chybí? Kolik peněz se už vybralo ve sbírce na záchranu Albatrose? O jaké další historické skvosty se v České Lípě starají? Jak se David Morc dostal už v devadesátých letech do kurzu na parní trakci? Co zažívá parní strojvedoucí na mašině, když je venku deset pod nulou? A jaký to je pocit jet s parní lokomotivou až do Švýcarska?

Na tyto a další otázky uslyšíte odpovědi přímo od Davida Morce, který byl hostem dalšího dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz. Dotkli jsme se v našem rozhovoru také otázky liberalizovaného trhu, protože právě v Ústeckém kraji, odkud náš host pochází, provozuje regionální osobní dopravu nejpestřejší paleta dopravců. „Jsem konzervativní staromilec, nenesu to úplně dobře,“ komentuje v rozhovoru toto téma David Morc.

Poslechněte si nový díl podcastu přímo zde na stránce, odebírat ho můžete i na Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts a Podcast addict.

Tagy David Morc Doporučeno parní lokomotiva 498.112 Albatros parní lokomotivy
6 komentářů