Podcast: Hlavní křižovatka Brno aneb jak uspokojit zájmy všech uživatelů ulic

Brno, křižovatka ulic Dornych, Křenová a Koliště. Autor: Matěj ŽabčíkBrno, křižovatka ulic Dornych, Křenová a Koliště. Autor: Matěj Žabčík

Když budeme do dopravního mixu zavádět víc prostoru pro chodce, cyklisty, veřejnou dopravu, i řidičům se bude dařit lépe.

Jaké je soužití různých způsobů dopravy nejen ve městě Brně? Podcast o městské mobilitě, veřejném prostoru, parkování, zklidňování dopravy, „třicítce“ i o emocích kolem automobilů vytvořil student mediálních studií a žurnalistiky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity Matěj Žabčík jako součást své bakalářské práce. Deník Zdopravy.cz mu tímto dává bez dodatečných zásahů prostor.

V podcastu mluví Michal Šindelář z Brno na kole, Jan Mandát z Brno autem, Petr Daněk z Centra dopravního výzkumu, Marek Lahoda z Pirátské strany, socioložka Barbora Vacková z Masarykovy univerzity, Pavel Skládaný z Centra dopravního výzkumu, radní pro dopravu Petr Kratochvíl z ODS a židenický starosta Petr Kunc.

„Když budeme do dopravního mixu zavádět víc prostoru pro chodce, cyklisty, veřejnou dopravu, i řidičům se bude dařit lépe,“ říká Petr Daněk z CDV v souvislosti s Plánem městské mobility, který stanovuje do roku 2050 v Brně zvýšit podíl cyklistické dopravy ze současných 3–5 % na 12 %. „Jsou uliční prostory, kde profil, byť bychom chtěli, neumožňuje dostat všechny,“ vysvětluje radní Petr Kratochvíl, zásadní je podle něj prostor pro MHD a zajištění obsluhy území automobily, na cyklodopravu se však snaží myslet také.

„Rekonstrukce v Brně posledních letech jsou tragédie a existuje jasné zadání neomezovat automobilovou dopravu,“ říká Michal Šindelář a jako příklad zmiňuje plánovanou rekonstrukci Štefánikovy ulice. Před její přestavbou město nakonec dalo přednost jiným ulicím, jako je Křenová nebo Pekařská. Úplně nová ulice, jako ta v plánované čtvrti Nová Zbrojovka, by měla podle židenického starosty Petra Kunce poskytovat rovnoprávné podmínky všem účastníkům provozu. „Ač to zní rozumně, předcházelo tomu mnoho let debat a hádek,“ říká Kunc.

Jak uspokojit zájmy všech aktérů v ulicích, jak vnímají vývoj dopravy ve městě odborníci, politici i aktivisté, uslyšíte v dokumentárním podcastu, který si právě teď můžete poslechnout.

Vybraná témata podle času
1. minuta: Plán mobility a dělba přepravní práce
4. minuta: Množství automobilů a rekonstrukce ulic
24. minuta: Nová Zbrojovka
29. minuta: Velký městský okruh a zklidnění
33. minuta: 30 km/h
44. minuta: Emoce kolem automobilů

Matěj Žabčík

Tagy brno Doporučeno podcast Cesty Zdopravy.cz
131 komentářů