Počty cestujících na Ruzyni dál rostou, Amsterdam předstihl Paříž

Letiště Praha, jumbo Korean Air. Pramen: Letiště PrahaLetiště Praha, jumbo Korean Air. Pramen: Letiště Praha

Letiště Praha v dubnu mírně zpomalilo svůj růst, stále ale letos míří k dalšímu rekordu, v součtu od ledna do

Letiště Praha v dubnu mírně zpomalilo svůj růst, stále ale letos míří k dalšímu rekordu, v součtu od ledna do konce dubna si stále drží dvouciferný růst.

Podle dnes zveřejněných statistik branami Letiště Václava Havla prošlo v dubnu 1,321 milionu cestujících, o 6,89 % více než v loňském dubnu. Letos jde o nejnižší měsíční nárůst. Od začátku roku odbavili na Ruzyni už 4,378 milionu cestujících, o 10,71 % více než ve stejném období loňského roku. Už dříve vedení Letiště Praha oznámilo, že letos čeká pokoření dalšího rekordu v počtech cestujících. Loni letištěm prošlo 15,4 milionu pasažérů (plus 18 %).

Žebříčku letišť, kam z Prahy létá nejvíce lidí, vévodila i v dubnu Moskva – Šeremetěvo, v městech celkově vede Londýn. Poprvé se na druhé místo v Praze dostal Amsterdam, který o dva tisíce předstihl hlavní pařížské letiště CDG. Čtvrté místo udržela Dubaj, následovaná Frankfurtem.

Letištní statistiky dobře ukazují, co umí udělat s počty cestujících nástup nízkonákladových dopravců: na sedmé místo pronikla Barcelona, kam začal od zimy létat denně k ČSA a Vuelingu ještě Ryanair. Počty cestujících jsou o více než 40 % vyšší. Podobný skok je u Londýna – Stanstedu, kde navýšil počty letů Ryanair, z první patnáctky vyřadil další londýnské letiště Gatwick. Z první patnáctky destinací vypadl například i Stockholm či Milán –  Malpensa, místo nich se do žebříčku dostal Madrid a Curych.

Tagy letiště praha letiště václava havla statistiky přepravených cestujících
7 komentářů