Počet leteckých nehod loni v Česku vzrostl na 81, deset lidí přišlo o život

Nehoda motorového kluzáku L-13 SE Vivat v Táboře. Pramen: ÚZPLNNehoda motorového kluzáku L-13 SE Vivat v Táboře. Pramen: ÚZPLN

Všechny loňské nehody na území ČR se týkaly malých letounů do 5 700 kilogramů.

Počet nehod v českém vzdušném prostoru loni vzrostl o více než desetinu na celkem 81, deset lidí při nich přišlo o život. Vzrostl i počet oznámených incidentů, a to o 17 procent na 946. Množství nehod i incidentů je však nižší než před pandemií koronaviru. Vyplývá to z výroční zprávy Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN).

Pandemie koronaviru v posledních dvou letech zásadně omezila letový provoz nad Českem. Řízení letového provozu loni odbavilo 361.522 letů, což je asi o 18 000 méně než v roce 2020. Proti období před krizí jde o pokles o zhruba 57 procent, zároveň je to nejméně za téměř 20 let.

Všechny loňské nehody na území České republiky se týkaly malých letounů do 5 700 kilogramů, zpravidla používaných pro rekreační a sportovní létání a v parašutistickém provozu. Šlo zejména o malé či ultralehké letouny, kluzáky, vrtulníky či balony. Nehody si vyžádaly celkem deset obětí, což je o čtyři více než v roce 2020.

Zatím poslední nehoda se stala v neděli při leteckém dni v Chebu. Zřítila se zde druhoválečná stíhačka Hawker Hurricane, pilot zahynul.

Tagy letecké nehody 2021 ÚZPLN
2 komentáře