Počet cestujících v ostravské MHD se přiblížil úrovni před covidem

Zastávka MHD Ostrava Důl Jindřich. Pramen: DPOZastávka MHD Ostrava Důl Jindřich. Pramen: DPO

K dorovnání úrovně před pandemií chybělo loni v Ostravě šest milionů cestujících.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) loni přepravil 90,1 milionu cestujících. Přiblížil se tak počtu cestujících před pandemií koronaviru. Stouply i tržby z prodaných jízdenek.

Vyplývá to z dnes zveřejněných statistik DPO. Meziročně počet cestujících stoupl o 14 %, předloni cestovalo MHD v Ostravě 78,9 milionu lidí. K návratu na úroveň před pandemií chybí ale ještě zhruba šest milionů pasažérů.

„Máme velkou radost, že po těžkém covidovém období, se k nám cestující vracejí. I přesto, že v loňském roce byly až do poloviny dubna v MHD povinné roušky, které určitou část cestujících odrazovaly, ve výsledku k nám lidé neztratili důvěru,“ řekl generální ředitel DPO Daniel Morys.

Meziročně stouply také tržby z jízdného, v roce 2022 na 422 milionů korun z 357 milionů korun. Stále jsou ale mírně pod úrovní roku 2019. Město loni na provoz DPO dalo 1,8 miliardy korun.

V roce 2022 představil DPO pro cestující řadu novinek. Zrekonstruoval a zatravnil tramvajovou trať v Porubě na ul. Opavská. Zrychlil trať na Dubinu. Bezbariérová nástupiště a tišší provoz tramvají zase přinesla rekonstrukce tramvajového mostu na ul. Plzeňská. Do provozu nasadil podnik v loňském roce také 29 nových tramvají Škoda 39T.

V neposlední řadě dopravce představil také nové zákaznické a poradenské centrum na Karolině se samoobslužnou zónou. V té specialistky centra pomáhají zákazníkům vyřídit jejich požadavky tak, aby to příště zvládli již sami z pohodlí svého domova nebo na jízdenkomatu.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO
14 komentářů