Počet cestujících na Ruzyni se vrátil nad 100 tisíc, provoz táhnou dovolenkové destinace

Přistání na Letišti Praha. Foto: Letiště PrahaPřistání na Letišti Praha. Foto: Letiště Praha

Provoz na Letišti Václava Havla se vrací k normálu zatím velmi pozvolna.

Provoz na Letišti Václava Havla zůstal v dubnu na mimořádně nízkých hodnotách. Za celý měsíc odbavilo letiště necelých 102 tisíc cestujících. Na nepříliš radostná čísla se lze dívat ale i částečně pozitivně. V porovnání s loňským dubnem, kdy dosáhlo letiště nejhorších měsíčních výsledků za poslední čtvrtstoletí, došlo k nárůstu o téměř 2000 %.  Vyplývá to z dat na stránkách Letiště Praha.

K nárůstu došlo i v porovnání s letošním březnem, celkem o 15 %. Důvodem je začínající letní sezóna a postupné obnovení spojů do řady destinací. „Další nárůst provozu očekáváme i v následujících měsících, kdy se vrátí další přímé lety do populární letních destinací i odstartují některé nové linky,“ dodala mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Nejvíce cestujících letělo v průběhu minulého měsíce mezi Prahou a Dubají. Mezi nejoblíbenější země se zařadily Egypt, Španělsko a právě Spojené arabské emiráty. V žebříčku destinací byla těsně druhá v dubnu Hurghada. Letiště za duben zaznamenalo celkem 2659 pohybů, což je oproti dubnu 2020 nárůst o 110 %.

Aktuálně se z Prahy létá do 40 destinací

Aktuálně mohou cestující využít z Letiště Václava Havla Praha přímá letecká spojení do přibližně 40 destinací, která provozuje dvacet pět leteckých společností. Jedná se především o linky do významných evropských měst, jako jsou Amsterdam, Paříž nebo Frankfurt, které slouží i jako důležité přestupní body do navazujících destinací.

K dispozici jsou přímé lety například do Egypta, Řecka, Chorvatska, ale i nadále na Kanárské ostrovy nebo do španělské Malagy, Lisabonu nebo na Madeiru. Přímá letecká spojení má Praha také na dálkových linkách do oblíbené Dubaje nebo do katarského Dauhá. Úplně novou linku do Bukurešti spustil Blue Air, Emirates od července navýší lety do Dubaje. Na začátku června se do Prahy vrátí i Air Serbia na lince do Bělehradu nebo spojení do Madridu s leteckou společností Iberia. Během následujících týdnů plánují dopravci spustit přímé lety i do dalších destinací.

Od září se vrátí Air Arabia s pravidelným spojením do emirátu Šardžá. Také cestovní kancelář Čedok nově nabídne přímé linky z Letiště Praha do vzdálených exotických destinací. Bez mezipřistání budou moci cestující letět již letos v létě například do Dominikánské republiky, na Maledivy, Zanzibar, na Madagaskar, v zimní sezóně i na Kubu.

 „Doporučujeme všem cestujícím, kteří mají aktuálně naplánovaný let, aby si vždy před cestou zjistili všechny aktuálně platné podmínky pro cestování, a vyhnuli se tak případným komplikacím při odbavení nebo při hraniční kontrole. Cestující by se také měli informovat o všech platných opatřeních na letišti a na palubě letadla své letecké společnosti,“ dodala Pavlíková.

Porovnání vybraných dovolenkových destinací v počtu odbavených cestujících (březen vs. duben 2021)

Hurghada                            +25 %
Palma de Mallorca          +150 %
Madeira                               +131 %
Malaga                                 +65 %
Marsa Alam                       +20 %
Tenerife                              +15 %
Fuerteventura                  +45 %
O situaci na Letišti Václava Havla jsme hovořili minulý týden v podcastu Cesty Zdopravy.cz s jeho šéfem Václavem Řehořem.

 

Tagy letiště praha prg
7 komentářů