dkv-spojujeme

Po více než čtvrt roce se rozjede od pondělí lanovka na Ještěd

Lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd před nehodou. Foto: České dráhyLanová dráha Horní Hanychov - Ještěd před nehodou. Foto: České dráhy

Návštěvníci Ještědu musí počítat s jiným omezením: uzavřenou silnicí ve směru od Liberce.

Poprvé od 30. ledna se v pondělí rozjede jediná lanová dráha provozovaná Českými drahami. Provoz na lanovce z Horního Hanychova na Ještěd byl zastaven kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru.

České dráhy už chtěly zahájit provoz 1. května, nakonec ale musely počkat na další změnu podmínek. Dnes oznámily, že lanovka spustí provoz už v pondělí. Za běžné situace lanovka v pondělí jezdí až odpoledne, 10. května ale bude výjimkou a začne jezdit v 8 hodin ráno.

Podle pravidelného jízdního řádu jezdí lanovka každý den, mimo pondělí, od 8 do 19 hodin vždy v pravidelných intervalech podle jízdního řádu (trať číslo 900). V pondělí jezdí lanovka pouze odpoledne od 14 do 19 hodin. Při větším zájmu se konají další mimořádné jízdy, dovolují-li to provozní podmínky a je-li za každou mimořádnou jízdu zaplaceno jízdné nejméně za 15 osob. Zpáteční obyčejná jízdenka stojí 170 Kč, jednosměrná 110 Kč. Kompletní ceník a další informace k provozu jsou na stránkách ČD.

Cestující mají povinnost cestovat v lanovce s respirátorem či nanorouškou. Řidiči, kteří se chtějí na Ještěd vydat autem, musejí počítat s uzavřením silnice přes Výpřež ve směru od Liberce, příjezd je tak možný pouze ze Světlé pod Ještědem.

Kabinová lanovka na Ještěd je zejména oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 85 let. Loni vyvezla na vrchol 211 tisíc lidí, o 90 tisíc méně než v roce 2019. Minulý rok lanovka 103 dnů stála kvůli technickým problémům, ale také kvůli koronavirovým opatřením.

Tagy České dráhy lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd
7 komentářů