Po stopách monarchie. Rakouské dráhy spustily přímé spojení Vídně a Terstu, s přestupem je rychlejší

Odjezd prvního vlaku z Vídně do Terstu. Foto: ÖBBOdjezd prvního vlaku z Vídně do Terstu. Foto: ÖBB

Nové spojení jezdí každý den, trasa vede přes Slovinsko.

Rakouské spolkové dráhy ÖBB spustily nové přímé spojení mezi Vídní a italským Terstem. Každý den vyrazí přes Graz (Štýrský Hradec) a slovinskou Lublaň po stejné trase, kterou jezdil vlak spojující hlavní město rakousko-uherské monarchie s jejím nejdůležitějším přístavem.

První vlak na této trase vyrazil v pátek, doplní tak nabídku spojení mezi oběma městy s přestupem v Itálii. Trasa přes Villach s přestupem zůstává ale stále rychlejší a v řadě případech i levnější. Zatímco z Vídně do Terstu přímým vlakem trvá jízda 8 hodin a 54 minut, kombinace railjetu z Vídně do Benátek s přestupem v italském Udine trvá 7 hodin a 13 minut.

„Jsem rád, že 164 let po prvním vlaku mezi oběma městy se nám podařilo obnovit toto spojení, které spojuje tři úžasná města,“ řekl šéf ÖBB Andreas Matthä.

Rakouské dráhy provozují vlak společně se slovinskými železnicemi SŽ. Na italském úseku jede vlak pod licencí Rail Cargo Italy, dceřiné firmy ÖBB.

Pro české cestující nemá vlak příliš dobrou návaznost na spojení z Česka. Vlak vyjíždí z Vídně v 7:58, do Terstu přijíždí v 16:52. Zpět z Terstu odjíždí ve 13:03, ve Vídni je ve 22:02. Nejlevnější jízdenky začínají na 29,90 eur.

Jízdní řád vlaku Vídeň - TerstJízdní řád nového vlaku Vídeň - Terst
Tagy ÖBB Top Vídeň - Terst
30 komentářů