Po opravě nádraží v Lochovicích zůstaly stromy v asfaltu, SŽ slibuje nápravu

Stanice Lochovice. Foto: Pražská integrovaná dopravaStanice Lochovice. Foto: Pražská integrovaná doprava

V asfaltu skončily dvě lípy, obyvatelé se obrátí na Českou inspekci životního prostředí.

Správa železnic (SŽ) při opravě nádraží v Lochovicích na Berounsku zalila stromy do asfaltu. Odborníci tvrdí, že jde o protizákonný postup. Lípy jsou podle nich odsouzeny k záhubě. Organizace Arnika a místní obyvatelé podají podnět k České inspekci životního prostředí (ČIZP). Mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda ČTK řekl, že úprava nádraží má zvýšit komfort cestujících. Připustil ovšem pochybení a slíbil nápravu.

Dvě lípy skončily zalité v asfaltovém chodníků ve druhé polovině května. Po intervenci místních zajistila Správa železnic částečnou nápravu. Ořízla asfalt, ale pro stromy podle odborníků nevytvořila dostatečný prostor. Při práci navíc dělníci poničili kořeny a kůru stromů.

„Je to likvidace stromů v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny,“ řekla ČTK Marcela Klemensová z Arniky. Podobně situaci vidí i ČIŽP. Stromy podle ní nemají zajištěný plnohodnotný životní prostor. „Jakékoli utužování povrchu, natož zpevňování nepropustným substrátem, jako je asfalt, v okapové zóně dřevin je nepřijatelné,“ uvedl za ČIŽP lesní odborník Jan Kender. „Vlivem takového působení dochází k dramatickým změnám areace (provzdušňování) půdy, hypoxii (udušení) kořenů a zároveň omezení dostupnosti vody a živin, což může vést k odumření stromu nebo ke zhoršení jeho zdravotního stavu,“ doplnil. Omezený přístup vzduchu ke kořenům podle Kendera navíc podporuje hnilobné procesy a houbové choroby.

SŽ: Kolem stromů vzniknou zářezy

V tomto případě muselo dojít k určitému kompromisu, abychom mohli současně zachovat vzrostlé stromy,“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí Správy železnic. „Řešení bylo původně zrealizováno nevhodně. Současný stav není konečný,“ doplnil. Dělníci kolem stromů vytvoří zářezy ve tvaru půlkruhu. Podle mluvčího tak vznikne kolem kmenů dostatečný prostor, který bude vyplněný zeminou. Úpravy dokončí do 8. června.

Na podobné případy ničení zeleně upozornili v nedávné době odborníci i laická veřejnost v Praze 4 a 6. V Jaselské ulici v Dejvicích stromy zasypali lomovým prachem. Při opravě Branické ulice v Praze 4 zase dřeviny skončily v „hrobečkách“. Pražský městský Institut plánování a rozvoje (IPR) na facebookových stránkách připustil pochybení. Chce vytvořit manuál, jak v případě zeleně v metropoli postupovat. V minulosti se terčem kritiky na Smíchově stala výsadba stromů do betonových truhlíků. Po tlaku veřejnosti radnice od záměru ustoupila. Truhlíky ale mnohde zůstaly často prázdné.

ČTK

Tagy Lochovice Správa železnic trať Zadní Třebaň - Lochovice
48 komentářů