Po moři, kolejích a v kartonu. Talgo dodalo další vysokorychlostní vlak do Uzbekistánu

Přeprava vysokorychlostního vlaku Talgo do Uzbekistánu. Foto: UTYPřeprava vysokorychlostního vlaku Talgo do Uzbekistánu. Foto: UTY

Uzbekistán je jednou z dvaceti zemí světa, kde jezdí vysokorychlostní vlaky.

Španělský výrobce kolejových vozidel Talgo dodal do Uzbekistánu první ze dvou objednaných vysokorychlostních souprav Talgo 250 pro uzbecké státní dráhy UTY. Vlak musel překonat z Bilbaa přes 8 200 kilometrů dlouhou cestu, která sama o sobě budila velkou pozornost.

Talgo muselo přepravu rozdělit na dvě části: z Bilbaa putoval vlak do Petrohradu lodí, kde se dostal na koleje a přes Rusko a Kazachstán pokračoval až do Taškentu. Kvůli ochraně před poničením na dlouhé cestě zaujala jeho speciální ochrana: vlak byl téměř celý obložen kartonem chránícím před poškrábáním. Podobnou ochranu mívají u železničních přeprav hlavně osobní auta.

Jedenáctivozové soupravy jsou téměř identické s devítivozovými pro UTY z roku 2011 a jedenáctivozovými z roku 2017. Všech šest souprav bude nasazeno na spojích Afrosiyob z Taškentu do Samarkandu, Buchary, Quarsi a Jivy. Dvě soupravy si UTY objednaly v roce 2019, kromě nich ještě dopravce objednal další čtyři vozy na prodloužení stávajících devítivozových.Vlaky jezdící po rozchodu 1520 mm a ve střídavé trakci 25kV 50Hz si mají poradit s teplotami od –25⁠ stupňů v zimě až po 40 stupňů v létě.

Uzbekistán je jednou z dvaceti zemí na světě, kde jezdí vysokorychlostní vlaky. Tratě v Uzbekistánu jsou na 250 km/h.

Tagy Talgo UTY Uzbekistán vysokorychlostní železnice
69 komentářů