Po letech soudů začne příští týden stavba obchvatu Jaroměře

Trasa obchvatu Jaroměře. Foto: ŘSDTrasa obchvatu Jaroměře. Foto: ŘSD

Soudní spory ještě běží, na stavbu ale nemají vliv.

Dlouho odkládaná stavba nového obchvatu Jaroměře začne příští týden. Končí tak roky soudních sporů a právních bitev o stavební povolení.

Termín zahájení stavby uvedl na facebooku starosta Jaroměře Josef Horáček. „Tolik očekávaná stavba obchvatu Jaroměře bude oficiálně zahájena dne 22. 9. 2022. Snad se po letech čekání dočkáme útlumu dopravního šílenství, kterým je naše město po léta zatíženo,“ uvedl.

Datum zahájení potvrdil generální ředitel ŘSD Radek Mátl. „Dnes mám ještě poslední jednání se zhotovitelem, abychom dohodli poslední detaily. Stavební povolení je v právní moci,“ řekl Mátl. Stavba získala již v roce 2006 stanovisko EIA.

Stavbu oddalovaly především žaloby rodiny soudce Františka Kučery. Podle původních plánů měl být obchvat hotový v době, kdy se otevře dálnice D11, místo toho nadále musí veškerá tranzitní doprava přes město. „Dočasné zábory jsou ze strany Kučerových podepsány, pozemky máme všechny k dispozici, i když se stále řeší soud,“ dodal Mátl. Ústavní soud letos v červnu odmítl stížnost manželů Kučerových, kteří zpochybňovali stavební povolení na obchvat Jaroměře na Náchodsku. Stížnost proti rozhodnutím ministerstva dopravy, Krajského soudu v Brně a Nejvyššího správního soudu označil za zjevně neopodstatněnou.

Silnice I/33, severní obchvat Jaroměře. Pramen: ŘSD

Silnice I/33, severní obchvat Jaroměře. Pramen: ŘSD

Obchvat postaví společnost Metrostav Infrastructure, ŘSD podepsalo kontrakt ještě před pravomocným rozsudkem, který firmě zakázal účast ve veřejných zakázkách. Smluvní cena činí 688 milionů korun, což je o pětinu méně, než byl předpoklad projektantů.

Hotovo má být v roce 2024. Obchvat bude přeložkou silnice I/33, od sjezdu z D11 u  Hořenic povede severně od Jaroměře a u Velkého Třebešova se napojí na obchvat České Skalice. Obchvat výrazně uleví Jaroměři od tranzitní dopravy.

Tagy I/33 Jaroměř obchvat Metrostav Infrastructure Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
37 komentářů