Po elektroautech poptává vláda pro předsednictví EU i mikrobusy a luxusní autobusy

Autobus, ilustrační foto. Pramen: MDČR/autobusova-doprava-Praha.czAutobus, ilustrační foto. Pramen: MDČR/autobusova-doprava-Praha.cz

Poskytoval bude povinen přistavit objednané autobusy k bezpečnostní a pyrotechnické prohlídce před každou akcí.

Vláda vypsala další dvě soutěže na zajištění mobility delegací během českého předsednictví v Evropské unii, které připadá na druhé pololetí letošního roku. Tentokrát poptává zapůjčení 40 mikrobusů a několika luxusních zájezdových autobusů. Přepravu osobními automobily vyřešila už loni v říjnu, když se dohodla se Škodou Auto na zapůjčení 55 elektromobilů Enyaq iV s pohonem všech čtyř kol.

Elektromobily od Škody si vláda půjčí v rámci sponzoringu, nic za ně platit nebude. Podobný model má naplánovaný i u mikrobusů (minivanů), kde hlavním kritériem je výkon a velikost zavazadlového prostoru. Má jít o vozidla s hybridním, zážehovým nebo vznětovým motorem. Vláda je poptává bez řidičů, vozidla budou řídit především příslušníci policie, případně vojáci.

Mikrobusy chce vláda využívat od května do konce prosince, a to „pro přepravu delegací a účastníků vrcholných akcí, konaných v rámci předsednictví ČR v Radě EU“. Odměnou vítězné firmě má být reklama, zájem tuzemských i zahraničních médií či uvedení dodavatele mezi partnery českého předsednictví.

Úřad vlády poptává zápůjčku luxusních zájezdových autobusů, a to i s řidičem. Počet neuvádí, v dokumentaci se nicméně mluví o možnosti přistavit autobusy na dvě místa zároveň. Na každý autobusy mají být dva řidiči. V této části soutěže se firmy utkají cenově, neboť za službu vláda zaplatí. Autobusy nesmějí být starší než z roku 2017, maximální přijatelný nájezd je 400 tisíc kilometrů. „Poskytoval je povinen přistavit objednané autobusy k bezpečnostní a pyrotechnické prohlídce před každou akcí, respektive na začátku doby plnění každé dílčí objednávky,“ píše se v dokumentaci.

Už od prosince běží také tendr na auta s balistickou ochranou (obrněná vozidla pro přepravu osob), nyní probíhá vyhodnocení nabídek. Počet vláda neuvádí.

Tagy předsednictví EU
17 komentářů