Po dlouhé pauze se rozjíždí provoz na lokálkách do Německa a Polska

Motorová jednotka SA 134 při zkušební jízdě v Meziměstí. Foto: GWTRMotorová jednotka SA 134 při zkušební jízdě v Meziměstí. Foto: GWTR

Pro cesty do Polska zůstává povinný test nebo doklad o očkování.

Dva dopravci o tomto víkendu obnoví přeshraniční provoz mezi Českem, Německem a Polskem po regionálních tratích. GW Train Regio od zítřka znovu začne jezdit z Trutnova do obce Sędzisław a mezi Vratislaví a Adršpachem. Die Länderbahn obnoví spojení z Vejprt do Cranzahlu.

Vlaky vyjedou poprvé od loňského lockdownu v říjnu, o restartu informovali dopravci na svých stránkách. Z pohledu podmínek pro cesty bude jednodušší cesta do Německa, které po českých občanech nevyžaduje testy ani potvrzení o očkování.

Vlaky z Vejprt do Cranzahlu jezdí o víkendech třikrát denně, na přeshraničním jedenáctikilometrovém úseku platí tarif dopravce: plná cena je 60 korun. V Cranzahlu navazuje vlak do Chemnitz. Provoz je plánován až do 3. října.

Složitější cestování platí u jízd do Polska. Podle aktuálních pravidel musí cestující počítat s tím, že musí mít potvrzení o negativním testu na covid-19, které není starší 48 hodin a je v polštině nebo angličtině. Polská strana akceptuje i doklad o dvou dávkách očkování, přičemž musí být nejméně 14 dní od posledního vpichu.

GW Train Regio provozuje vlaky společně s polským dopravcem Koleje Dolnośląskie.

Na trase Trutnov – Sędzisław pojedou čtyři páry vlaků denně, mezi ně jsou vloženy ještě dva páry z Královce do Sędzisławi. V polské cílové stanici je přestup na vlaky například do Jelení Hory nebo Vratislavi. Na trase je nasazován motorový vůz 810. Mezi Adršpachem a Vratislaví jezdí dva páry vlaků o víkendech, jízdní řád je postaven hlavně pro polské turisty mířící do skal.  Na trase jezdí polská motorová jednotka SA134.

Tagy Die Länderbahn CZ GW Train Regio přeshraniční linky přeshraniční spojení trať Chomutov - Vejprty - Cranzahl Trutnov - Královec - Sędzisław vlaky do Adršpašských skal
13 komentářů