pruvodce

Po deseti měsících opět zdražení. MD oznámilo, o kolik se zvýší cena dálničních známek

Elektronické viněty kontroluje mobilní automat. Pramen: MDČRElektronické viněty kontroluje mobilní automat. Pramen: MDČR

Cena se podle nového mechanismu mění dle inflace a rozsahu dálniční sítě.

Ministerstvo dopravy dnes oznámilo, o kolik se od ledna zvýší ceny dálničních známek. Změna se poprvé řídí inflací a přírůstkem dálniční sítě. Roční známka bude od ledna stát 2 440 korun, tedy o 140 korun více než dnes. Dnešní cena 2 300 korun přitom platí teprve od března, předtím se cena na dlouhá léta ustálila na 1 500 korunách. Elektromobily nadále můžou na dálnice bez poplatku.

„Mechanismus automatické valorizace všech sazeb časového poplatku jsme do zákona dali, abychom cenu za užívání dálnic dlouhodobě udrželi na stabilní úrovni, která odpovídá vývoji cen a rozsahu dálniční sítě. Naplní-li se příznivá makroekonomická predikce pro příští rok, nelze už očekávat zásadnější meziroční zvyšování cen. Důležité také je, že veškeré peníze z dálničních známek vracíme do výstavby a údržby dálnic, fakticky tedy těm, kteří je platí,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Ke změně sazeb dochází podle dvou kritérií. Prvním je meziroční procentuálně vyjádřený vývoj průměrného ročního indexu spotřebitelských cen dle Českého statistického úřadu, druhým meziroční procentuálně vyjádřená změna délky dálnic v provozu. Od hodnoty roční známky se pak odvozují sazby ostatních známek.

Měsíční známka bude od ledna za 460 korun (dosud 430 korun), desetidenní za 290 (dosud 270 korun) a jednodenní za 210 korun (dosud za 200 korun). Podle evropské směrnice bude nadále odpuštěn poplatek za používání dálnic pouze bezemisním vozidlům na elektrický pohon nebo na vodík.

Hybridní vozidla s kombinovaným množstvím emisí do 50 g CO2/km, platí 25 % sazby časového poplatku. U vozidel v systému časového zpoplatnění poháněných zemním plynem nebo biometanem zůstane stávající míra zvýhodnění nedotčena, tedy na úrovni 50 % sazby časového poplatku.

Aktuálně má česká dálniční síť 1 340 kilometrů, z toho je bez povinnosti mít zaplacený dálniční poplatek 226 kilometrů. V roce 2022 přibylo na dálniční síti 21,2 kilometru, v roce 2023 to bylo celkem 15,4 kilometru. V roce 2024 je v plánu zprovoznit dohromady přes 100 kilometrů nových úseků dálnic. Jen část z nich zprovozněná do léta 2024 se však projeví v sazbě časového poplatku pro rok 2025, zbytek zprovozňovaný ve druhé půlce roku se do ceny promítne až v roce 2026.

Ceny dálničních známek 2024 a 2025. Pramen: MDČR

Ceny dálničních známek 2024 a 2025. Pramen: Ministerstvo dopravy

Tagy dálniční známky
68 komentářů