Po 20 měsících opět s cestujícími. Brazilský GOL chystá zítra návrat 737 MAX na pravidelné linky

Boeing 737 MAX společnosti GOL. Foto: BoeingBoeing 737 MAX společnosti GOL. Foto: Boeing

Letadlo má po opětovném schválení naši plnou důvěru, tvrdí aerolinky. Zatím ho nasadí na vnitrostátní lety.

Brazilská letecká společnost GOL Linhas Aéreas Inteligentes bude prvním dopravcem, který nasadí po nucené pauze letoun Boeing 737 MAX na pravidelné lety. Do komerčního provozu se vrátí již zítra.

Návrat letadla uzemněného přes 20 měsíců úřady oznámily aerolinky v tiskové zprávě. Firma s ním bude zatím létat na vnitrostátních linkách ze své hlavní základny v São Paulo. Do konce prosince chce zařadit do provozu všech 7 letadel 737 MAX 8, které před uzemněním dopravce provozoval. Podle rezervačního systému by mělo být letadlo nasazeno na lety do měst Porto Alegre, Curitiba a Rio de Janeiro

„Naší prioritou je bezpečnost našich cestujících. Za posledních 20 měsíců jsme sledovali nejdůkladnější prověrku bezpečnosti letadla, jakou svět zažil. Proto má letoun nyní naši maximální důvěru,“ řekl Celso Ferrer, viceprezident GOL pro provoz. K návratu dochází poté, co provoz schválil nejen americký úřad civilního letectví FAA, ale také brazilský ANAC.

Firma podle něj už provedla proškolení 140 pilotů, kteří s tímto typem budou létat. K výcviku došlo na simulátoru v USA. Společnost současně provedla sérii zkušebních letů nad rámec požadavků leteckých úřadů.

GOL je jedním z důležitých zákazníků Boeingu, ve flotile má stroje pouze od amerického výrobce. Má objednáno celkem 95 letadel 737 MAX. „Je to nejúspornější letadlo v historii letectví. Těšíme se na jeho návrat,“ řekl šéf GOL Paulo Kakinoff. Dopravce v létě oznámil dohodu s Boeingem, podle které mu výrobce kompenzuje náklady na uzemnění částkou přes deset miliard korun.

Zatím prvním dopravcem, který svezl po dlouhé pauze s letounem cestující, byly American Airlines. Ty minulý týden uskutečnily let pro vybrané novináře. Původně měl být dopravce prvním, který nasadí 737 MAX do pravidelného provozu, brazilský GOL ho ale předstihl. American Airlines poprvé s letadlem vzlétnou na pravidelných linkách 29. prosince.

Tagy Boeing 737 MAX Gol GOL Linhas Aéreas Inteligentes Top
2 komentáře