Inspirace pro Smartwings. Boeing pošle brazilským aerolinkám za 7 uzemněných 737 MAX přes 10 miliard korun

Boeing 737 MAX společnosti GOL. Foto: BoeingBoeing 737 MAX společnosti GOL. Foto: Boeing

Letecká společnost Smartwings může mít jasnější představu, jak velkou kompenzaci může vyjednat od Boeingu za to, že už přes rok

Letecká společnost Smartwings může mít jasnější představu, jak velkou kompenzaci může vyjednat od Boeingu za to, že už přes rok nemůže používat letouny 737 MAX 8. Brazilské aerolinky GOL Linhas Aereas Inteligentes oznámily, že se s Boeingem dohodly na výplatě kompenzace v hodnotě 2,4 miliardy brazilských realů (10,35 miliardy korun) za odstavení 7 letadel 737 MAX 8. Stejný počet letounů stojí na zemi i Smartwings.

Aerolinky GOL to uvedly v dnešní zprávě pro investory, na kterou upozornila agentura Reuters. GOL získal od Boeingu půl miliardy realů v dubnu, na zbytek výplaty čeká.

Pro GOL jde o nečekanou finanční injekci v době, kdy většina aerolinek bojuje s nedostatkem peněz. Dopravce je oproti jiným aerolinkám v nečekaně komfortní pozici: má hotovost na 10 měsíců dopředu.

Brazilská společnost je jedním z největších zákazníků Boeingu, objednala původně 129 letadel 737 MAX 8, v dubnu snížila objednávku na 95. Firma létá jen s Boeingy 737. GOL ve zprávě uvedl, že díky dohodě nebude mít další dva roky s pořízením nových letadel žádné kapitálové výdaje.

Smartwings s Boeingem jednají o náhradě škody od loňského roku. Po Boeingu chce ale firma podstatně méně, zhruba čtvrtinu toho, co získal GOL. „Jednáme s Boeingem o navrácení peněz, o které jsme kvůli nim přišli. K 28. únoru to bylo přes sto milionů dolarů (2,488 miliardy korun),“ řekl minulý týden v rozhovoru pro DVTV generální ředitel Roman Vik. Podle Vika nepůjde o jednoduchá jednání. Smartwings mají objednáno 39 letadel 737 MAX 8.

Tagy boeing Gol kompenzace za uzemnění 737 MAX smartwings uzemnění letadel 737 MAX
52 komentářů