Plzeňský kraj začal stavět novou silnici k D5, cena v tendru spadla o 40 %

Zahájení stavby přeložky silnice II/232. Foto: Plzeňský krajZahájení stavby přeložky silnice II/232. Foto: Plzeňský kraj

Díky poklesu ceny kraj využije evropskou dotaci na další stavby.

Plzeňský kraj dnes oficiálně zahájil stavbu přeložky silnice II/232, která má přinést podstatně lepší napojení severního Rokycanska na dálnici D5. Zakázku získala společnost Roadfin stavby, cena v tendru spadla o dvě pětiny. Hotovo má být za 31 měsíců.

Podle náměstka hejtmana pro oblast dopravy Pavla Čížka má stavba za 296 milionů korun bez DPH přinést nejen lepší napojení na dálnici. „Dalším cílem je odvedení tranzitní dopravy z přilehlých obcí, a tím zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a kvality životního prostředí v dotčených obcích,“ dodal Čížek. Velkou část nákladů má zaplatit Evropská unie z programu IROP – Silnice II. třídy na Prioritní regionální silniční síti.

Stavba začala před měsícem, dnes proběhlo oficiální zahájení. Díky poklesu ceny v soutěži ze 490 na 296 milionů korun bude moci kraj využít evropské dotace na další stavby.

Mapa nové přeložky silnice II/232. Foto: Plzeňský kraj

Celková délka nové silnice je 5,378 kilometru, skončí severně od obce Osek. Součástí stavby bude mimo hlavní trasy také nové napojení stávajících komunikací úrovňovým křížením, most přes Voldušský potok, lávka a stezka pro pěší a cyklisty i přeložky inženýrských sítí.

Dosud sjíždějí vozy od Oseku kolem nemocnice do středu Rokycan a poté musejí projet po okruhu přes kruhové objezdy, najet na Soukenickou a Plzeňskou ulici až k výjezdu k dálnici D5. Po silnici druhé třídy II/232 jezdí denně podle posledního sčítání téměř 5 000 vozidel, z nichž je 800 těžkých nákladních. Tato auta nová silnice odkloní a pojedou rovnou na dálnici.

Tagy II/232 Plzeňský kraj Roadfin stavby Správa a údržba silnic Plzeňského kraje
10 komentářů