Plzeňský kraj vrátí spojení na opuštěnou lokálku, vlaky pojedou jednou týdně

Motorová jednotka 628 v barvách GW Train Regio. Foto: GWTRMotorová jednotka 628 v barvách GW Train Regio. Foto: GWTR

Půl roku po ukončení pravidelného provozu osobních vlaků na trati Svojšín – Bor se na ni v polovině května vrátí

Půl roku po ukončení pravidelného provozu osobních vlaků na trati Svojšín – Bor se na ni v polovině května vrátí znovu provoz.

Plzeňský kraj objedná u společnosti GW Train Regio stejně jako loni speciální turistický vlak s možností přepravy kol mezi Plzní a Bělou nad Radbuzou.

Vyjede zpravidla každou sobotu od poloviny května do konce září a bude spojovat Plzeň a Bělou nad Radbuzou přes Bor,“ řekla mluvčí kraje Alena Marešová. Na rozdíl od loňského roku pojedu tam i zpět stejnou trasou. „Odjezd z Plzně se předpokládá kolem 8:15, návrat kolem 19:00. Přesná minutová konstrukce tras je momentálně předmětem prověření SŽDC,“ dodala Marešová.

Speciální vlak začal provozovat Plzeňský kraj loni.  Za vlak kraj zaplatil 440 tisíc korun, GW Train Regio využil jednotku řady 628, kterou nasazuje na rychlíky Plzeň – Most a v sobotu ji nevyužívá. Kraj chtěl tímto krokem zvýšit atraktivitu a dostupnost turisticky zajímavého území.

Plzeňský kraj od nového jízdního řádu přestal na patnáctikilometrové lokálce objednávat osobní dopravu úplně. Provoz na trati byl výrazně zredukovaný už několik let, postupně zmizely spoje ve všední dny. Trať se už v roce 2010 dostala na seznam pěti tratí, které SŽDC vytipovala ke zrušení. SŽDC tehdy po protestech Plzeňského kraje uvedla, že šlo jen o pracovní verzi a od té doby se o rušení trati nemluvilo.

Tagy GW Train Regio Plzeňský kraj Trať 178 Svojšín - Bor
59 komentářů