Plzeňský kraj spouští společnou jízdenku s Bavorskem, platí i v německém pohraničí

Motorový vůz Stadler RS1 společnosti Waldbahn. Foto: Steffen Zahn / Flickr.comMotorový vůz Stadler RS1 společnosti Waldbahn. Foto: Steffen Zahn / Flickr.com

24 hodin neomezeného cestování vyjde rodinu se třemi dětmi na 360 Kč.

Plzeňský kraj výrazně rozšiřuje možnosti pro levné cestování v bavorském pohraničí. Od 1. července začne platit nová jízdenka Turista Plzeňskem a Bavorskem, která platí po celém Plzeňském kraji a v části Bavorska v blízkosti hranic.

Její výhoda se naplno projeví až od září, kdy přestane platit devítieurová jízdenka na neomezené cestování na jeden měsíc po Německu. Jednu osobu vyjde jízdenka na den na 240 korun, skupinu až 5 lidí (max. 2 dospělí + max. 3 děti do 15 let) na 360 korun. Síťová jízdenka jen pro Plzeňský kraj dosud stojí 180 Kč a 350 Kč ve skupinové verzi.

Slavností podpis dohod o nové jízdence. Foto: Aleš Petrovský

Slavností podpis dohod o nové jízdence. Foto: Aleš Petrovský

Jízdenka platí v celém systému Integrované dopravy Plzeňského kraje (IDPK) na českém území a ve vybraných vlacích a autobusech v příhraničních okresech Cham a Regen. Jízdenku lze využít vždy 24 hodin od okamžiku její platnosti a mezi spoji libovolně přestupovat. „Ceny jsme nastavili tak, aby byly příznivé. Cenu 360 Kč za jízdenku například pro rodinu z Plzeňského kraje nebo trávící zde dovolenou, která se rozhodne jet na výlet do Německa, považujeme za velmi atraktivní. A o prázdninách je to možné v kterýkoli den, nejen o víkendu,“ zmiňuje výhody jízdenky Turista Plzeňskem a Bavorskem Pavel Čížek, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy.

Prodej i u průvodčího

Jízdenka je v prodeji například u průvodčího ve vlaku, u řidiče autobusu, na pokladně ČD, ale také na e-shopu ČD, v mobilní aplikaci Můj vlak a v neposlední řadě také v mobilní aplikaci Virtuální karta.

Na zlepšení možností cestování do Německa Plzeňský kraj a jeho společnost POVED aktivně spolupracovaly s německými okresy Cham a Regen již v předchozích letech, přičemž nyní se podařilo dosáhnout historického průlomu. Poděkování však patří i Regionální rozvojové agentuře Plzeňského kraje, dolnobavorskému spolku Europaregion Donau-Moldau a našim dopravcům, díky jejichž pozitivnímu přístupu je možné mezinárodní spolupráci rozvíjet,“ řekla Zdeňka Kmochová, ředitelka společnosti POVED dlouhodobě se věnující kvalitativnímu rozvoji celého systému IDPK. Podle ní byla jednání dlouhá a náročná, protože bavorský systém veřejné dopravy je komplikovanější a geograficky i kompetenčně roztříštěnější.

Platnost zatím do konce září u vlaků, do konce roku u autobusů

Nabídka aktuálně platí od 1. července do 30. září 2022, ve vybraných autobusech neomezeně do konce roku 2022. Jedná se o pilotní provoz, přičemž tyto termíny jsou dány smluvními možnostmi na německé straně. Konkrétní linky na území Německa, kde jsou jízdenky Turista Plzeňskem a Bavorskem uznávány, lze nalézt na webu IDPK. Je tak možné svézt se celou turisticky atraktivní sítí železnic Waldbahn na bavorském území nebo usnadnit si přiblížením autobusem výšlap na Velký Javor. V neposlední řadě lze turisticky využít i přímou přeshraniční linku 982 Klatovy – Bodenmais, která na bavorské straně prochází též turistickou oblastí Šumavy a v Klatovech má dobré přípoje ve a ze směru Plzeň.

Výhodná nabídka cestování do Německa po letošním létě nemá skončit. „S německou stranou budou pokračovat jednání tak, aby jízdenky Turista Plzeňskem a Bavorskem byly uznávány v dalších letech již trvale bez ohledu na letní či zimní sezonu. Efektivní mezinárodní spolupráce patří k prioritám Plzeňského kraje,“ uzavírá Čížek. V tomto ohledu je dohoda mezi Českem a Bavorskem reciproční, na českém území se naopak rozšířila platnost vybraných bavorských jízdních dokladů.

Výčet linek, kde se v Německu jízdenka Turista Plzeňskem a Bavorskem uznává

Vlaky (1. 7. – 30. 9. 2022)
RE25/RB27 Domažlice – Cham – Neubäu
RB28 Cham – Bad Kötzting – Lam
RB29 Cham – Waldmünchen
RB35 Bayerisch Eisenstein – Gotteszell – Plattling
RB36 Zwiesel – Grafenau
RB37 Zwiesel – Bodenmais
RB38 Gotteszell – Viechtach

Autobusy (do 31. 12. 2022)
520 Furth im Wald – Domažlice – Čerchov – Waldmünchen
590 Furth im Wald – Lam – Arber
610 Bad Kötzting – Miltach – Cham
611 Bad Kötzting – Arrach – Lam
612 Lam – Oberlohberg
615 Lam – Eschlkam – Bad Kötzting
650 Bad Kötzting – Rimbach – Furth im Wald
680 Bad Kötzting – Wettzell – Viechtach
982/618 Klatovy – Nýrsko – Lam – Bodenmais
6081 Železná Ruda – Arber
6085/6198 Bodenmais – Arber
6093 Viechtach – Arnbruck – Bodenmais
6196 Bad Kötzting – Drachselsried – Bodenmais – Regen
6197 Bayerisch Eisenstein – Zwiesel

Mapa sítě linek, na kterých platí jízdenka Turistou Plzeňskem a Bavorskem. Foto: IDPK

Mapa sítě linek, na kterých platí jízdenka Turistou Plzeňskem a Bavorskem. Foto: IDPK

Tagy IDPK Integrovaná doprava Plzeňského kraje Plzeňský kraj přeshraniční doprava přeshraniční jízdenka Turista Plzeňskem a Bavorskem
31 komentářů