Plzeňský kraj postaví v Klatovech autobusový terminál, soutěží pět firem

Vizualizace přestupního terminálu Klatovy. Foto: knesl, kynčl architektiVizualizace přestupního terminálu Klatovy. Foto: knesl, kynčl architekti

Hotovo má být do devíti měsíců po zahájení stavby.

Plzeňský kraj chce letos začít se stavbou autobusového terminálu u klatovské železniční stanice. Cestujícím má přinést větší komfort při přestupech mezi autobusy či na vlak. Současně zde vznikne 110 parkovacích míst.

O zakázku s odhadovanou cenou 183,8 milionu korun projevilo zájem pět firem, nejnižší nabídku dala společnost Berger Bohemia. Podle protokolu z otevírání obálek požaduje 167,6 milionu korun, druhá nejlevnější nabídka je jen o půl milionu korun vyšší.

Do Klatov denně přijede 186 spojů městské hromadné dopravy a veřejné linkové dopravy. Město je tak druhým největším dopravním uzlem v Plzeňském kraji ať už co do počtu obyvatel žijících na jejich území a v blízkém okolí, tak i podle dat mobilních operátorů.

„Proto jsme se rozhodli, že tam musí být pohodlný přestup obyvatel ze všech obcí jak na vlak, tak na městskou dopravu v Klatovech,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek. Plzeňský kraj podle jeho slov tento projekt z velké části sám připravuje a stavbu bude platit s pomocí evropské dotace z IROP. Město se na něm bude spolupodílet finančně pouze částečně.

V rámci stavby terminálu budou vybudovány nové autobusové zastávky, odstavná stání pro autobusy, zastřešení, přístřešky pro zajištění přestupů tzv. „suchou nohou“. Dále chodníky a stezky pro pěší a cyklisty, veřejné osvětlení a nové parkoviště pro osobní automobily (čtyři parkovací místa přímo před nádražní budovou v režimu K+R) a dalších 106 parkovacích stání, která budou fungovat v režimu zádržného parkoviště P+R. Součástí bude i výstavba nových inženýrských sítí a přeložky stávajících.

Stavba má být hotova do devíti měsíců po zahájení, detailně je popsána zde. V Klatovech dojde současně i k opravě nádražní budovy, tu chystá Správa železnic.

Nádražní budovu v Klatovech čeká rekonstrukce za odhadovaných 400 milionů

 

Tagy Klatovy Plzeňský kraj přestupní terminál Klatovy
3 komentáře