Plzeň vybrala projektanty tramvajové trati na Vinice, dokumentace bude do 13 měsíců

Vizualizace tramvajové trati na sídliště Vinice. Foto: Plzen.euVizualizace tramvajové trati na sídliště Vinice. Foto: Plzen.eu

Zakázku získalo sdružení Sudop Brno a Valbek.

Sdružení firem Sudop Brno a Valbek vyhrálo soutěž na zpracování dokumentace pro společné územní stavební povolení (DÚSP) na novou tramvajovou trať v Plzni na Vinice. Město za projekt zaplatí 9,15 milionu korun bez DPH.

Vyplývá to z informací v registru smluv. Město již loni na jaře vyčlenilo 10 milionů korun na projektovou přípravu. Plán na tramvaj současně zařadili do aktualizovaného Plánu udržitelné mobility Plzně. Dokumentace má být hotova do 13 měsíců od podpisu smlouvy, do 17 měsíců pak povolení.

Součástí projektové přípravy je nová trať v ulici Na Chmelnicích a úpravy pro otáčení tramvají na Mikulášském náměstí včetně rekonstrukce části Radyňské ulice.

O tramvaji na Vinice se mluví přes 30 let. V Plzni už mají i nové schéma tramvajových linek, které počítá se zavedením nové linky č. 3, která by sídliště obsluhovala. Území musí obsluhovat autobusová linka 41. „Celá trasa uvažované tramvajové trati v ulici Na Chmelnicích je územně připravena na vložení kolejí. Právě další plánované rozšiřování bytové výstavby podle projektu Vinice-sever znamená nový podnět k realizaci záměru,“ řekl loni Miroslav Klas ze Správy veřejného statku města Plzně, který má projekt na starosti.

Tramvaj pro více než 10 tisíc lidí

V současnosti má na Vinicích trvalé bydliště 7 500 obyvatel. Dalších asi 5 000 obyvatel bude bydlet v docházkové vzdálenosti od trati v chystané zástavbě podle projektu Vinice-sever. Díky vedení tramvaje po samostatné jízdní dráze se spojení z oblasti zastávky Hodonínská k Hlavnímu nádraží zrychlí v dopravních špičkách až o 7 minut. Lepší veřejnou dopravou by došlo ke snížení počtu cest automobilů v intravilánu města. Tramvajová trať bude zároveň znamenat pro Vinice významný městotvorný prvek, který bude impulzem k dalšímu rozvoji lokality.

Trať by začínala u odbočky z tramvajové trati za zastávkou Zoologická zahrada a pak povede ve středním dělicím pásu ulice Na Chmelnicích až na konečnou situovanou za křižovatkou s ulicí Znojemská. Konec bude úvraťový, délka trati má být 1,7 km. Konečná bude tzv. úvraťová, bez běžné smyčky, a proto se počítá s nasazením obousměrných tramvajových vozů. Na Vinicích budou umístěny čtyři tramvajové zastávky.

Druhá konečná linky č. 3 bude na Mikulášském náměstí, kde je již dnes možné otáčet tramvajové vozy ulicemi Sladkovského a Radyňskou. Radyňská ulice projde modernizací a za budovou gymnázia bude doplněna odstavná kolej, aby se vozy linek 2 a 3 mohly míjet.

Kromě tramvaje město Plzeň chystá pro oblast Vinice též trolejbusovou linku vedenou po plánovaném prodloužení ulice alej Svobody, následně ulicí Znojemskou až po současnou konečnou autobusu linky číslo 41.

Síť linek tramvají v Plzni po dokončení trati na Vinice. Foto: Plzen.euVizualizace tramvajové trati na sídliště Vinice. Foto: Plzen.euVizualizace tramvajové trati na sídliště Vinice. Foto: Plzen.euVizualizace tramvajové trati na sídliště Vinice. Foto: Plzen.euVizualizace tramvajové trati na sídliště Vinice. Foto: Plzen.euVizualizace tramvajové trati na sídliště Vinice. Foto: Plzen.eu
Tagy Plzeň sídliště Vinice Sudop Brno valbek
43 komentářů