Plzeň vybírá firmu na opravu vozovny. Na Slovanech prostaví půldruhé miliardy

Vizualizace vozovny na Slovanech po rekonstrukci. Foto PMDPVizualizace vozovny na Slovanech po rekonstrukci. Foto PMDP

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) vypsaly jednu z největších zakázek mezi městskými dopravními společnostmi v zemi. V zakázce s odhadovanou

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) vypsaly jednu z největších zakázek mezi městskými dopravními společnostmi v zemi. V zakázce s odhadovanou cenou 1,518 miliardy korun hledá firmu, která opraví a modernizuje tramvajovou vozovnu Slovany.

PMDP zveřejnily zakázku na svém profilu zadavatele. Už dříve městská společnost oznámila, že rekonstrukci bude financovat hlavně z půjčky od Evropské investiční banky v objemu až 50 milionů eur.

PMDP slibují rekonstrukcí snížení hlučnosti areálu i její ekologický provoz. Má například využít dešťovou vodu při mytí vozidel. Střechy budou osazeny vegetací. Projekt počítá také s parkovacími stáními s nabíjením pro elektromobily a kola nebo takzvanými chytrými technologiemi uvnitř provozních budov. „Do prostoru před novou provozně administrativní budovou dále zvažujeme umístění prvku připomínajícího historii elektrických drah v Plzni. V současné době probíhají jednání o jeho podobě, jednou z variant je i replika historické tramvaje,“ řekl Pavol Ondovčák, investiční ředitel PMDP.

Výstavba by měla začít letos, probíhat bude za plného provozu depa. PMDP předpokládají, že novou vozovnu veřejnosti představí na konci roku 2022. Kompletní prezentace rekonstrukce je na stránkách PMDP.

Tramvajová vozovna byla postavena v roce 1943 a její první neprůjezdná hala sloužila pro odstav 40 vozidel. V roce 1964 byla vozovna rozšířena o novou průjezdnou desetikolejnou halu s kapacitou dalších 40 vozidel. V roce 1989 byly stávající haly doplněny o dvoukolejnou halu pro zajišťování denního ošetření a kontrolních prohlídek tramvají.

 

Tagy Plzeň Plzeňské městské dopravní podniky PMDP vozovna Slovany
8 komentářů