Plzeň vrátí auta na Americkou, ale jen přes noc. Denní režim naopak zpřísní, neprojedou už taxíky

Americká třída před omezením provozu aut. Foto: Plzeň.euAmerická třída před omezením provozu aut. Foto: Plzeň.eu

Omezení individuální automobilové dopravy výrazně zkrátilo zpoždění MHD.

Dva roky po zákazu vjezdu pro většinu individuální automobilové dopravy na části Americké třídy v Plzni dojde od 1. srpna ke změně dopravního režimu. Auta se na Americkou budou smět vrátit, ale jen od 20 hodin večer do 5 hodin ráno. Přes den se naopak současný režim zpřísní.

Naším cílem je zachovat hladký průjezd MHD v dopravních špičkách a současně ulevit řidičům osobních automobilů v době, kdy se netvoří zácpy. Díky tomu nemusíme zbytečně vynakládat veřejné prostředky na palivo a elektrickou energii u stojících autobusů a trolejbusů v kolonách. Roční úspora činí zhruba 30 milionů korun. Tyto peníze jsme přímo vložili do slev na jízdné pro studenty a na MHD zdarma pro seniory od 65 let věku,“ řekl primátor Plzně Roman Zarzycký.

K uzavření došlo v září 2021. Vozidla od té doby nesmí projíždět úsekem od Škroupovy ulice po Resslovu ulici, v opačném směru od Goethovy ulice po ulici V Šipce. Cílem bylo zklidnit významnou městskou třídu, zlepšit podmínky pro pěší, cyklodopravu a zejména pak pro městskou hromadnou dopravu, která nabírala při průjezdu Americkou mnohaminutová zpoždění. Na české poměry šlo o revoluční řešení, které se stalo i jedním z témat předvolební kampaně.

Výrazná redukce zpoždění MHD

Přínos opatření pro zkvalitnění provozu MHD je nepopiratelný. Maximální zdržení spojů se z původních 16 minut snížila na pouhou 1 minutu. I proto jsme se rozhodli upravit režim tak, aby se změny nedotkly MHD, ta pro nás totiž zůstává jasnou prioritou. Nicméně od osmi hodin večer do ranních pěti již může Americká sloužit všem řidičům, tedy bude bez omezení průjezdná,“ vysvětlil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

V současnosti uzavřeným úsekem Americké projíždí za hodinu 65–80 vozidel MHD + linkových autobusů a dále zhruba 120 ostatních vozidel. „Celodenní intenzitu lze odhadnout na 2 800 vozidel,“ dodal Aleš Tolar. Podle něj bohužel mnoho řidičů současná měkká omezení zneužívá.

Nová pravidla proto budou přísnější a pro policii bude snazší kontrolovat jejich dodržování. Výjimku povolující průjezd úsekem ve směru ulic Goethova – V Šipce budou mít již jen autobusy/trolejbusy, zásobování na Americké třídě, vozidla policie a IZS. Ubydou tedy vozidla taxi a ostatní dopravní obsluha, která bude možná jen ve směru od Klatovské třídy. Dopravní obsluha Tylovy ulice (v prvním bloku mezi Klatovskou a ulicí kardinála Berana) bude muset využívat průjezd ulicí V Šipce.

Zároveň město i nadále připravuje stavební úpravu střední části Americké. Ta zvýrazní společenský význam ulice a bude psychologicky více působit proti neoprávněným vjezdům. „Mimo jiné budou zrušeny zastávkové zálivy, vozovka bude užší, ulici doplní stromořadí. Součástí bude i celoplošná oprava vozovky,“ doplnil Aleš Tolar.

Tagy Americká třída Plzeň
11 komentářů