Plzeň provizorně upravila tramvajové zastávky na Klatovské, auta přišla o jízdní pruh

Úprava tramvajové zastávky v Plzni. Foto: M. Pecuch / Plzen.euÚprava tramvajové zastávky v Plzni. Foto: M. Pecuch / Plzen.eu

Město na Klatovské třídě pro větší bezpečnost chystá trvalejší úpravy.

Úpravami prošly tramvajové zastávky na náměstí T. G. Masaryka v Plzni. Podél ostrůvku na Klatovské třídě město instalovalo betonovou vodicí stěnu a rozšířilo nástupiště ve směru na Bory. Důvodem je zvýšení bezpečnosti cestujících.

O úpravách informovalo město v tiskové zprávě. Jde zatím o provizorní úpravu na žádost obyvatel, město zpracovává projekt na trvalé stavební úpravy rizikových zastávek. Do konce letošního srpna město plánuje obdobnou úpravu zastávky i na Chodském náměstí ve směru na Bory, tedy z centra. Úpravy pro město zajišťuje Správa veřejného statku.

Nástupní ostrůvky na Klatovské nevyhovují, jsou velmi úzké, krátké, nacházejí se na frekventovaném místě a nezvládají nával cestujících. Chyběla na nich i ochrana čekajících, například ve formě zábradlí. Proto jsme přistoupili k tomuto provizornímu řešení, které ale určitě pomůže zvýšit bezpečnost do doby, že jej nahradíme normálním stavebním řešením,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

Ve směru na Bory byla také zastávka rozšířena o více než jeden metr na celkových 2,7 metru. Rozšířením došlo k zabrání jednoho jízdního pruhu pro auta. „Tyto úpravy by ale neměly příliš negativně zasáhnout automobilový provoz. Navržené úpravy jsme ověřovali matematickým výpočtem. Například ve směru na Bory, podél zastávky U Práce, prochází pouze jeden jízdní pruh, proto bylo možné přistoupit ke stejnému opatření i v navazujícím úseku na Masarykově náměstí,“ dodal Tolar.

Město nyní zpracovává projekt úpravy zastávek, při jehož realizaci nahradí betonové prvky normální stavební řešení. Dojde i k rozšíření ostrůvku v opačném směru, tedy do centra, v tomto směru však budou dva jízdní pruhy podél ostrůvku zachovány.

Úprava tramvajové zastávky v Plzni. Foto: M. Pecuch / Plzen.euÚprava tramvajové zastávky v Plzni. Foto: M. Pecuch / Plzen.euÚprava tramvajové zastávky v Plzni. Foto: M. Pecuch / Plzen.eu
Tagy Plzeň úprava tramvajových zastávek
9 komentářů