Plynuleji autobusem po Praze. Nově mohou na dalších místech na tramvajové koleje

Nový buspruh v Seifertově ulici. Foto: RopidNový buspruh v Seifertově ulici. Foto: Ropid

Opatření má přinést redukci zpoždění zejména ve špičce.

Hlavní město zlepšilo průjezd autobusů MHD na dalších třech místech. Spolehlivější provoz bez čekání v kolonách autobusům nově umožňuje jízda po tramvajových kolejích ve Svatovítské ulici v Dejvicích, v Seifertově ulici poblíž křižovatky Bulhar na Žižkově a v téže čtvrti okolo zastávek Biskupcova.

O zřízení nových buspruhů informoval organizátor pražské veřejné dopravy Ropid v tiskové zprávě. Níže přinášíme popis jednotlivých buspruhů přímo od Ropidu.

Buspruh Svatovítská

Nový buspruh na tramvajových kolejích ve Svatovítské ulici umožňuje objet obvyklé kolony i ve směru na Prašný most, navíc zde vznikla společná zastávka Vítězné náměstí pro tramvaje i autobusy a díky tomu se zde snáze přestupuje oproti původní zastávce Kafkova, která byla nahrazena právě zastávkou Vítězné náměstí. Toto opatření pomáhá exponovaným autobusovým linkám 143, 149 a 180, jejichž souhrnný interval ve špičce se pohybuje kolem tří minut.

Buspruh Bulhar

Nově vyznačený buspruh v Seifertově ulici slouží páteřní autobusové lince 135 na cestě z Vinohrad na Florenc. Díky jízdě po tramvajových kolejích mohou autobusy objet časté kolony před křižovatkou Bulhar a zařadit se do stávajících jízdních pruhů až těsně před křižovatkou.

Buspruh a společná zastávka Biskupcova

Spolu s rekonstrukcemi sítí v ulici Jana Želivského a s rozšířením nástupního ostrůvku tramvajové zastávky Biskupcova byla nově umožněna jízda páteřní autobusové linky 133 po tramvajových kolejích přes zastávky Biskupcova. Autobusy se zde nejen vyhnou kolonám, ale navíc nově v obou směrech zastavují v tramvajových zastávkách. Tím je usnadněn přestup mezi jednotlivými linkami za současného zvýšení bezpečnosti chodců. Rozšíření nástupního ostrůvku by se po zprovoznění západní poloviny ulice měla dočkat také zastávka ve směru Nákladové nádraží Žižkov.

Více informací o preferenci MHD na stránkách PID.

Nový buspruh v Seifertově ulici. Foto: RopidNový buspruh ve Svatovítské ulici. Foto: RopidNový buspruh a společná zastávka v Biskupcově ulici. Foto: Ropid
Tagy buspruh PID Pražská integrovaná doprava
175 komentářů