Plavební správa letos eviduje dvojnásobný počet nehod, tři skončily utonutím

Přístav Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřístav Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Na vodě přibylo nehod. Zájem o rekreační plavbu prudce roste.

Státní plavební správa letos ke konci srpna evidovala 21 nehod na vodě, což je zhruba dvojnásobek oproti loňsku. Z toho čtyři nehody označila jako velké, tři skončily utonutím. Všechna utonutí se týkají vodáků, nikoliv motorových lodí.

„Oproti předchozím rokům vodáci riskovali při vyšších hladinách řek, přecenili svoje síly při splouvání jezu, nepoužívali záchranné vesty a na vině je také alkohol,“ uvedla ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Letošní počet nehod podle ní nevybočuje z dlouhodobého průměru mezi 10 a 30 incidenty. „Čím je letošní rok výjimečný, je počet utonutí vůdců a posádek na lodích bez vlastního strojního pohonu,“ dodala Němcová.

Od začátku dubna plavební správa zkontrolovala na vodních cestách 621 plavidel a odhalila 108 přestupků, z toho v devíti případech alkohol. Nulová tolerance alkoholu platí i u vodáků, ačkoliv se to loni někteří poslanci snažili (neúspěšně) změnit. Dalšími zjištěnými nedostatky byla neplatná lodní osvědčení, nerespektování plavebního značení a vady v poznávacích znacích plavidla.

Boom takzvané malé a rekreační plavby neustává ani letos, ačkoliv sezona začala kvůli koronaviru se zpožděním a byly odloženy i zkoušky na „lodní řidičák“. Rekreačními a malými plavidly se zaplnila především horní Vltava od Českých Budějovic po Orlík.

Plavební správa registruje meziroční nárůst nově zapsaných plavidel o 555 lodí, celkem je v rejstříku malých plavidel 19 300 lodí. Od začátku roku bylo vydáno 1 700 průkazů způsobilosti novým držitelům. Celkem jej vlastní kolem 65 tisíc lidí.

Tagy nehody na vodě rekreační plavba Státní plavební správa
14 komentářů