Platnost dálničních známek ohlídá 32 bran s kamerami, „oči“ dodá Colsys

Demontáž technologie z mýtné brány. Foto: CendisDemontáž technologie z mýtné brány. Foto: Cendis

Dalších 58 mobilních sledovacích zařízení nakoupil stát pro policii a celníky

Státní podnik Cendis, který uvádí v život systém elektronických dálničních známek, už má vedle mobilní kontroly zajištěnou i stacionární. Ta bude mít podobu kamer na mýtných branách. Cendis dokončil tendr na kamery a uzavřel smlouvu s kladenskou společností Colsys. Oznámení se objevilo ve věstníku veřejných zakázek, podrobnosti jsou na profilu zadavatele. Cendis vybíral z devíti nabídek, vítězná cena je 10,7 milionu (předpoklad byl 12 milionů). Větší váhu (60 %) nicméně měla kvalita nabízeného řešení.

„V provozu bude celkem 32 bran pro kontrolu dálničních známek a supervizi mýtného systému, dalších devět bran na silnicích I. třídy je určeno pouze pro supervizi mýta,“ uvedl mluvčí Cendisu Martin Opatrný. Kamery budou instalovány během prosince a ledna, podle zadávací dokumentace musejí rozeznávat alespoň typ vozidla, registrační značku a zemi registrace.

Poctivé placení za užití dálnic ale nebudou hlídat jen stacionární kamery. Dalších 58 mobilních sledovacích zařízení nakoupil Cendis v jiné zakázce pro policii a celníky. „Tyto mobilní sady bude možné propojit s kamerami na branách a využívat pro kontrolu záznamy z těchto kamer,“ doplnil Opatrný. Další rozšiřování kamerových systémů se podle něj zatím nechystá.

Elektronické viněty bude kontrolovat mobilní automat. Pramen: MDČR

Kamery na branách mají podle dřívějších vyjádření ministerstva dopravy začít  hlídat elektronické dálniční známky od února. Nepůjde ale o automatickou kontrolu, po které následuje trest. Mýtné brány budou prozatím sloužit jen statistice počtu hříšníků a nasměrování zmíněné mobilní kontroly.

Zavedení elektronických dálničních známek ukončí na českých dálnicích po čtvrt století definitivně dobu nálepkovou. Začátkem prosince začne stát prodávat elektronické dálniční známky, roční nálepky na předních sklech aut definitivně pozbydou platnosti koncem ledna. O podrobnostech k novému systému informoval deník Zdopravy.cz začátkem listopadu.

Tagy Cendis dálnice elektronické dálniční známky kamery
28 komentářů