Plán na klimatizaci za stamiliony do pražských tramvají se zadrhl v dozorčí radě

Tramvaj 15T v Jindřišské ulici. Foto: Jan SůraTramvaj 15T v Jindřišské ulici. Foto: Jan Sůra

Plány bývalého vedení Dopravního podniku hl. města Prahy na instalaci klimatizace do starších tramvají 15T z první série se zadrhly

Plány bývalého vedení Dopravního podniku hl. města Prahy na instalaci klimatizace do starších tramvají 15T z první série se zadrhly u nové dozorčí rady.

Některým jejím členům se podle informací deníku Zdopravy.cz nezdají značné náklady, která si investice vyžádá. Má jít o více než čtyři sta milionů korun.

Na svém zasedání tento týden tak nepadlo žádné rozhodnutí, zda se v zakázce bude pokračovat a zadá se napřímo Škodě Transportation. „Dozorčí rada DPP vzala na vědomí aktuální stav investiční akce a další rozhodnutí bylo odloženo až po dokončení montáže a ověření funkčnosti „prototypu“, další debata se očekává koncem února,“ sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková.

Záměr na instalaci klimatizací do první série tramvají 15T schválilo v srpnu loňského roku bývalé představenstvo DPP. Celkem mělo jít o 124 tramvají z první série. Ty lze poznat od novější série s klimatizací na první pohled tak, že nemají žlutý pruh na čelní masce. V létě DPP uvedl, že práce začnou ještě do konce roku, ale nestalo se tak. Montáž klimatizace měla vyjít na tři miliony za jednu tramvaj, náklady by tak byly kolem 400 milionů korun. Zakázku měla získat bez soutěže Škoda Transportation.

Druhá polovina dodávky tramvají 15T Alfa je již o klimatizaci doplněna, což se povedlo DPP vyjednat v průběhu kontraktu s dodavatelem. Jde o výsledek primátorování Tomáše Hudečka, který vyhrožoval Škodě vypovězením smlouvy. Ta nakonec jako ústupek nabídla kromě změny financování i klimatizaci zdarma. Celkem jde o 126 vozidel.

Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy klimatizace v MHD Škoda Transportation Tramvaj 15T
25 komentářů