PKP Intercity převzalo další Flirty, celkem má objednáno 12 jednotek

Nová jednotka Stadler Flirt pro PKP Intercity. Foto: PKP IntercityNová jednotka Stadler Flirt pro PKP Intercity. Foto: PKP Intercity

Pro Stadler jde o druhou dodávku jednotek Flirt pro dálkovou dopravu v Polsku.

Polský státní dopravce PKP Intercity převzal první dvě z dvanácti objednaných elektrických jednotek Stadler Flirt. Jde o jednotky vyrobené kompletně v Polsku v závodě Stadleru v Siedlicích.

Nákup dvanácti nových jednotek je součástí obřího investičního programu státního dopravce. Zbývajících deset jednotek má být dodáno postupně až do konce září příštího roku.

Stadler vyhrál soutěž na dodávku nových jednotek v roce 2019, hodnota kontraktu je 1,015 miliardy zlotých (5.27 miliardy korun. Jednotky mají kapacitu 294 míst ve druhé třídě a 60 v první třídě. Součástí je i bistro oddíl.

„Jsme rádi, že nová moderní vozidla posilují vozový park PKP Intercity. Nové jednotky budou jezdit po celém Polsku, zejména pak na trase z Gdyně přes Łódź do Krakova,“ řekl předseda představenstva PKP Intercity Marek Chraniek. Plán počítá s nasazením na tyto spoje:

Štětín – Poznaň – Łódź – Lublin;
Štětín – Poznaň – Łódź – Krakov;
Gdyně – Bydgoszcz – Lodž – Krakov;
Gdyně – Bydgoszcz – Lodž – Katovice;
Olsztyn – Varšava – Krakov;
Olsztyn / Białystok – Varšava – Częstochowa – Bielsko Biała / Ratiboř.

Nové jednotky odpovídají plně normám TSI, jsou vybaveny ETCS úrovně 1 a 2. Pro polského dopravce nejde o nový typ vozidla, předchozí generaci Flirtů převzal v roce 2015.

„Vozidla, která předáváme našemu klientovi, jsou první dvě jednotky z druhé objednávky přijaté od PKP Intercity. V Siedlcích říkáme, že kvalita přichází, když se vrací zákazník, ne vlak. Možnost opětovného dodání našich Flirt vlaků do PKP Intercity je důkazem důvěry a potvrzením vysoké kvality vozidel ze závodu Siedlce,“ říká Tomasz Prejs, prezident společnosti Stadler Polska.

Tagy pkp intercity stadler flirt Stadler Rail
27 komentářů