Piloti SAS se vrací do práce, ukončili po šesti dnech stávku

Současná podoba letadel SAS (A320neo). Foto: SASSoučasná podoba letadel SAS (A320neo). Foto: SAS

Letecká společnost Scandinavian Air System (SAS) se od dnešního dne vrací postupně k plnému provozu. Ochromila ji téměř týden trvající

Letecká společnost Scandinavian Air System (SAS) se od dnešního dne vrací postupně k plnému provozu. Ochromila ji téměř týden trvající stávka, během které musel dopravce zrušit několik tisíc letů včetně například spojení do Prahy.

Dohodu s odborovými organizacemi pilotů oznámily aerolinky na svých stránkách. „S úlevou mohu konstatovat, že naši zákazníci budou brzy opět létat podle letového řádu a budeme moc znovu poskytovat naše služby,“ řekl šéf SAS Rickard Gustafson. Dohodu potvrdili na svých stránkách i piloti. Stávky se účastnilo téměř 1500 pilotů.

Piloti protestovali kvůli pracovním podmínkám i mzdám. Tříletá dohoda s odborovými organizacemi má pilotům dát větší jistotu zaměstnání. „SAS podniká na velmi konkurenčním trhy a s těmito dohodami musíme nyní intenzivněji pracovat na tom, abychom udrželi SAS dlouhodobě v zisku,“ dodal Gustafson.

Mzdy pilotů mají letos stoupnout o 3,5 %, nová kolektivní smlouva je podepsána na tři roky. Pilotům se nelíbilo, že v minulosti kývli kvůli ekonomickým problémům firmy na výrazné snížení svých příjmů, po návratu dopravce do zisku ale firma mzdy nezvýšila.

Podle SAS musela firma zrušit celkem 4015 letů, což postihlo 360 tisíc cestujících. Návrat k pravidelnému provozu bude postupný, podle SAS zabere několik dní.

Tagy SAS Scandinavian Air System stávka
Žádné komentáře